Skolan i Fredrika, Nästansjö och Latikberg…

 

 
I lördags hälsade jag på min mamma I Golisen, vi tog oss en tur ner till Nästansjö för att hälsa på mina två systrar som bor där. Runt kaffebordet blev det naturligtvis diskussion om förslaget till Idéprogram som jag varit med att ta fram för Centerpartiet.  De skojar med mig med samma teser som jag läser i media, om de kontroversiella och utstickande förslagen i förslaget. Som alla andra har de läst rubriker i tidningen och undrar vad det handlar om. Vi resonerar och jag förklarar och det blir ett helt annat resonemang. Det som media lyfter fram och som även Centerpartister själva har svårt att sätta sig in i är inte så tokigt trots alla rubriker och hugg som delats ut. Som det här med skolplikt.
Min syster och hennes man är båda lärare och Jani kommer från Finland där de slopade skolplikten länge sen. Idag har Finlands långt mycket bättre resultat och då det gäller kvalité i skolan jämfört med många andra länder där ibland Sverige. De är helt enkelt bättre! Skolplikten innebär att svenska barn har en plikt att befinna sig i skolan. Denna lagstiftning är unik, inte bara därför att den i praktiken är den enda kvarstående pliktlagstiftningen i Sverige, utan också för att den gäller omyndiga. I både Finland som Danmark har man valt att finna alternativ till skolplikten.
 
I många av våra glesbygdskommuner står man inför det avgörande beslutet att antingen lägga ner byskolor eller att värna förmågan att erbjuda någon kvalitativ utbildning över huvud taget. Som vi i idéprogramsgruppen resonerat är det i ett sådant läge viktigare att kunna möjliggöra att alla barn i Sverige har tillgång till en god utbildning på rimligt avstånd från bostaden. Vi har även betonat att en skola av god kvalitet är viktig. Alltså är det viktigt att ställa krav på detta även om man inte kräver att varje kommun bekostar dyra lokaler för detta ändamål. Goda pedagoger kan erbjuda en god utbildning för mindre barngrupper såväl som i alternativa lokaler. Särskilt som teknikutvecklingen nått så långt att dynamiska och bra läromedel samt kontakt med andra elever kan erbjudas i snart när varje del av landet så länge en god digital infrastruktur kan uppehållas.
 
En öppen och levande debatt om idéer och visioner är viktig. Både för Vilhelmina, för Sverige och för Centerpartiet.

2 kommentarer

  1. Kenneth Hellberg

    Men Maria! Så enkelt som att en slopad skolplikt gjorde Finlands skola så mycket bättre än Sveriges är ju inte riktigt sant…..eller hur? 🙂

  2. Åsa

    Mig veterligen är staten huvudman för skolan i Finland och Danmark. Därför kan man också ha löner som motsvarar utbildningskraven för lärare så till den grad att svenskutbildade lärare flyttar eller arbetspendlar till Danmark. Staten som huvudman för skolan torde vara ett krav från glesbygdspolitiker och glesbygdspartier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.