Hat, hot och anonymitet

Det debatteras just nu kring näthat mot kvinnor i media. Jag knixar till med axlarna och känner igen mig i det som läses upp. Även jag i lilla vänlig Vilhelmina får kommentarer som jag aldrig lägger ut i min VK blogg. Under en period lade jag ut allt, för att ni som läser skulle få se hur bedrövliga kommentarer coh repliker som kunde komma in. Men det gjorde att jag var tvungen att besvara allt detta elaka och det höll inte. Elaka, hotfulla, sexistiska hatiska inlägg av anonyma som hotar både mig och de mina.

Så jag satte för några år sedan upp mina egna etiska regler för min blogg. Som ett sätt att både skydda mig själv och min mentala hälsa och för att ta ansvar för hur jag vill att debatt ska föras, med respekt. Jag tar därför bort alla anonyma repliker som är elaka, hatiska, sexistiska, nedvärderande mot kvinnor eller allmänt otrevliga.

Jag lägger ut anonyma som är positiva, går att besvara med respekt och är  uppbyggande. Jag försöker lägga ut alla repliker som är underteckande med personnamn, dock inte alla då jag upplever att många namn är påhittade. Så ni som tycker att jag raderat era repliker har alltså fallit in under något av dessa mina egna etiska regler.

6 kommentarer

  1. GEA

    Ett litet sidospår bara eller parantes hur det kan låta i tv och i programmet ”vem vet mest” där Ricksrd Olsson är programledare. I gårdagens program kom det upp en bild på en person man skulle säga namnat på och efter svaret kommenterade Rickard såhär: Ja det ansiktet har man ju inte svårt minnas. Det ser ju ut som en gammal uttorkad flodfåra. En gång medverkade en same som jag också tycker han diskriminerade. Har han inget förstånd människan?

    Vad kallas det då man uttrycker sig så i tv och som programledare? Jag tycker det är oförskämt mot det vare månde och även om det är en bild på någon avlägsen person. Jag tycker tv och media inte ska säga för mycket själva eller bedöma och tro de är bättre. Sånt här som du påpekar är inget nytt det är bara det det aldrig diskuterats öppet förrän nu. Jag blir inte förvånad. Såhär är ju språket på många arbetsplatser skulle jag tro när de sitts i slutna gäng.

    Hej!

  2. Maria Kristoffersson

    Hann inte gå många minuter förrän den första anonyma, elaka kommentaren kom. Så du ”Per” säg vem du är så får du vara hur kritisk du vill. Anonymitet skapar inte öppenhet eller demokrati!

  3. Leif

    Inte förvånad över ”Anonymitet skapar inte öppenhet eller demokrati!”

    Politiker förstår inte att anonymitet står för trygghet. Har du en avvikande åsikt som vanlig människa riskerar man mycket. Jobb,kompisar osv.

    Kämpa för att alla ska få tycka som dom vill istället så kanske vi kan få bort anonymiteten. Just nu gör ni det inte

  4. Maria Kristoffersson

    Jag kan fröstå att man vill vara anonym om man inte tillhör elelr tror på den ledande majoritetens politik. Man kn bli hårt ansatt om man avviker, tro mig! Men anonymiteten för att föra fram respektfull debatt coh synpunkter är het ok men tyvärr så är de anonyma så sällan respektfulla. Anonymitet och respektfullhet syns sällan i debatten. Hur ska man kunna hantera både anonymitet och respektfullhet i kommentarsfälten?

  5. Göran Jonzon

    Allting har ett pris.
    Endast brödbiten på råttfällans kläpp är gratis.

    Yttrandefriheten åtföljs av ett ansvar. Respekten för de som ska läsa och tolka vad man vill uttrycka kräver att de vet med vem de samtalar.
    Detta för att ha en chans att tolka allt som ryms mellan raderna och tyda vilka ev. dolda budskap och syften som kan finnas integrerade i det som uttrycks.

    Vill eller vågar man inte delta i debatten på samma öppna sätt som i vid ett samtal öga mot öga, får man helt enkelt svälja förtreten och inse att man saknar den dristighet och det mod som krävs av den som vill kalla sig demokrat.
    Samhällets utveckling har aldrig någonsin drivits fram av de som hukar bakom hörnen och valt att vifta på svansen för den rådande makten.

    Då återstår bara att vart fjärde år utse vilka som ska få föra ens talan i det offentliga rummet.

  6. Kenneth Hellberg

    Göran:
    Bara för att man vill anonymt komma med ett inlägg i debatten betyder inte att man är feg eller hukar bakom hörnen och väljer att vifta på svansen för den rådande makten.
    Du är väldigt duktig på att döma andra människor som inte fungerar som du. Alla vill inte synas på nätet men det behöver inte vara av feghet utan av andra orsaker som vi inte vet och som inte angår oss. Men du menar att dessa inte ska få komma till tals även om deras inlägg är respektfulla och utan kränkande innebörd? Om man inte fungerar som Göran Jonzon så ska man med andra ord hålla käft!
    Jag har haft diskussioner med anonyma på nätet som har varit väldigt givande, kanske det beror på att jag inte drivs av nyfikenheten om vem som döljer sig bakom nicket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.