Du som har makt att påverka, gör det!

Har varit i Luleå på Europaforum där jag presenterade programmeringsprocessen för ett av de tre transnationella programmen, Norr Periferin.

Vi som håller på med politik har alla möjligheter att påverka och nu se till att de pengar som kommer från 2014 – 2020 kan användas till det som är viktigt för oss som bor i norra sverige. (Men även du som bor här kan höra av dig tillmig så för jag dina synpu nkter vidare. eller hör av dig till den politiker du har förtroende för  och be dem påverka.)
 
Som att det ska kunna finnas servie i glesa bygder som skolor, affärer, bensin, vård och omsorg och att samhällen ska kunna fungera trots att det är långt mellan människor och långt från periferin till centrum.
 
Det handlar om att hitta nya sätt att möta utmaningarna att vi har stora naturresurser samtidigt som vi behöver bygga hållbara samhällen där vardagen fungerar för människor som bor här.
 
Vad tycker du vi missat i det här? Vad fattas i det här målet?
Att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation genom att
    1. främja företagsinvesteringar inom forskning och innovation, produkt- och tjänsteutveckling, tekniköverföring, social innovation och offentliga tillämpningar, efterfrågestimulans, nätverk, kluster och öppen innovation genom smart specialisering, att hjälpa företag att utveckla mer innovativa produkter, processer, marknadsföring och tjänster
    2. förbättra forsknings- och innovationsinfrastrukturen och kapaciteten att utveckla spetskompetens inom forskning och innovation samt främja kompetenscentrum med fokus på tillämpad forskning, särskilt sådana som är av EU-intresse, 

2 kommentarer

  1. Katarina Henriksson

    Hej Maria,

    Jag läste i ”STARK, UNIK OCH LOVANDE
    Mot en vision för Europas glest befolkade norr (NSPA) år 2020 (pdf)” som ligger på europaforums hemsida. Där står bland annat:

    ”Regionen visar att det finns möjligheter att uppnå ekonomisk tillväxt på platser långt ifrån de stora metropolerna, men att ett ramverk som gör det möjligt för privata aktörer att utnyttja möjligheterna behövs. Här är det inte tal om att ”kompensera för handikapp”.
    Det kan istället konstateras att tillgång till arbetskraft med rätt kompetens, riskvilligt kapital och infrastruktur
    är avgörande för att området ska kunna konkurrera på samma villkor som andra.
    Dessutom skapas inte automatiskt ett harmoniskt, balanserat lokalsamhälle med ett rikt och varierat näringsliv som gör tillväxten hållbar och socialt meningsfull.
    Det är nödvändigt att styra utvecklingen i
    den riktningen genom en kombination av målinriktade offentliga insatser och privata initiativ.
    Områdets regionala aktörer argumenterar därför för att regionalpolitiken kan göra skillnad i det
    glest befolkade norr. Med relativt begränsade medel kan negativa spiraler vändas till hopp och
    framtidstro.”

    Detta verkar minst sagt lovande för regionen. Men, vad gör man när lokalpolitiken motverkar regionalpolitiken?

  2. Maria Kristoffersson

    Det gäller att få människor lokalt medvetna om vilka möjligheter som finns. Att de gamla strukturerna försvunnit och nya kommit till via EU har många glömt eller blundat för. Det är ju inte de invanda stigarna man ska trampa. Man måste finna nya stigar och etablera nya kontakter coh nätverk. Det är tyvärr allt för få som begriper det. Många längtar istället tillbaka till den tid där de kände alla stigar som samtliga var snitslade med rött!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.