Frostnätter i ekonomin…

Följer idag i direktsändning när regeringen berättar om frostnätterna som kommer i den karga europeiska ekonomin. Sverige är starkt, är skuldsatta mindre än de flesta, långsiktiga hållbara finanser och att det finns möjligheter att utveckla samtidigt som vi ser till att det finns säkerhetsmarginaler. Det som regeringen nu prioriteras är att få fler i jobb, få starkare kunskaper i skolan och att skapa trygghet och sammanhållning.

Regeringen förstärker nu med 25 miljarder för 2013 och det handlar om energi och tillväxtkraft i svenska företag och därmed i den svenska ekonomin. Vi har dämpade utsikter för både det här året och nästa, det är en nergång fortsatt framåt och det är tufft för världsekonomin. Det är så viktigt att de som är arbetslösa inte blir kvar i arbetslöshet utan att men snabbt kommer in i jobb eller utbildning. Där för satsas det nu på just yrkesvux, praktik och utbildningsplatser.
Företag avvaktar med investeringar och hushållen sparar och är försiktiga. Arbetslösheten kommer att öka och det är fortsatt stor osäkerhet. Det hänger ihop med Europas ekonomi som påverkar hela världens ekonomi. Vi har en politisk utveckling där de gamla socialistiska länderna har en ekonomi i förfall och många länder är väldigt högt skuldsatta och har låg tillväxt i företagen. Grekland och Italien har väldigt svårt att hålla det man lovat och det går sämre än vad man tidigare trott. Cypern är långt nere.
Arbetslösheten stiger till 12 % i Euroområdet och det medför risker för Sverige. Sveriges utveckling. Sverige tillväxt är högre än alla andra länder i eurozonen och vi har låg arbetslöshet i relation till övriga. Vi har behållit löneökningar och det sker en utveckling. Vi har därför låg skuldsättning och hållbara företag. Tyskland ligger på 80 % av BNP i skuld där Sverige ligger på 40 %.
Sverige ligger bra till då det gäller arbetslöshet, där vi har ungefär samma arbetslöshet bland vuxna som länder som Tyskland men vi har hög ungdomsarbetslöshet.  Prognosen ser ut som att vi får 1 % tillväxt i år och 2 % nästa år. Vi får därför högre arbetslöshet under 2014. Krisen ska hanteras så att vi fram till 2015 och 2016 har balanserat så att krisen inte biter sig fast.
Att i det här läget ge företagen ytterligare pålagor om att rapportera varenda månad väljer regeringen att vänta med, vilket gör att små företagare kan pusta ut för den här gången trots att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna drivit det i riksdagen.
En sakt som gjorde mig förvånad var när en journalist frågade om Anders Borg knådade Annie Lööf eller om Anne Lööf knådade Anders Borg! Seixistiska kommentarer från kompetenta journalister trodde jag vi lagt bakom oss, men icke!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.