Ambulansen som är en akutplatser och vice versa!

Ser på SVT Västerbottensnytt att akutbilar kan bli fler i inlandet. Akutbilen i Åsele har varit billigare än ambulansen och har idag samma befogenheter och utrustning.

Jag förstår inte skillnaden mellan ambulans och akutbil och vad det är som gör att de,bara ska trafikera inlandet.
Om akutbilen och ambulansen har samma utrustning, befogenheter och samma kompetenta personal så är det ju bara namnet som skiljer.
Om det är så mycket billigare med akutbilen borde man ju införa akutbilen överallt och inte bara i inlandet!

Är det någon som förstår det här?

3 kommentarer

  1. Dage Åberg

    En personlig erfarenhet. Om den har generellt förklaringsvärde vet jag inte. (Jag bor i Nacka).
    För några år sedan dog min hustru; praktiskt taget i mina armar, vid knappa sextio års ålder. Brusten kroppspulsåder fick vi veta lite senare.
    Tio minuter ungefär, efter mitt samtal till SOS Alarm kom ambulansen. Efter ytterligare några minuter kom en ”akutbil” (en vanlig personbil, inte någon ambulans) med en läkare och ytterligare en person. Hon (läkaren) tog omedelbart över befälet. Resten är historia.
    Lite oroväckande känns det när en politiker på din nivå ställer en sådan här fråga rakt ut i luften (tolka nu inte det här som kritik mot dig personligen!)
    Någonstans är det nog kris i sjukvården eller i alla fall i debatten om den.

    Med vänlig hälsning

    Dage Åberg

  2. Intresserad medborgare

    Hej Maria

    Skillnaden är att en ambulans med gränslös dirgering måste vara bemannad med två personer 24/7/365. Det blir ca 10 tjänster. Om de används så sällan på det som är verkliga ambulanstransporter som var/är fallet på mindre orter med relativt liten befolkning så är det ett ineffektiv sätt att bediva akutvård.

    En Akutbil har som Du säger liknande utrustning och bemanning men bemanningen kan samordnas med ex vis sjukstuga, Då blir det specifila personalbehovet kanske 2 tjänster på 24/7/365. Eller fyra tjänster..? Dock betydligt mindre än en vanlig ambulans.

    På orter med större befolkningsunderlag nyttjas ambulanserna betydligt effektivare då de kanske är en ambulans per 20 000 innevånare. Att där använda sig av bemanningsmetoden att personer som arbetar på Akuten skulle rycka ut skulle nog inte vara effektivt.

    Så om man jobbar lite annorlunda utifrån behov och samordningsmöjligheter så kan man alltså skapa resurser eller åtminstone minska behovet av neddragninga.

    Hoppas jag kunde förklara…

  3. Ronny Jonsson

    Jag håller med Maria,Jag tänkte precis samma sak när Jag såg inslaget i Tv.Menndet kanske bara är färgen på bilen som är skillnaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.