Samarbetet med andra länder i Europa kräver att vi ger och att vi tar.

Idag är jag med och diskuterar kommande transnationella EU program. Just nu är det ett hett ämne där Sverige förhandlar i slutskedet om bl a den regionala fonden. Noterar att Erik Bergkvist kritiserar regeringen på ett sätt som gör att jag undrar om han förstår att förhandlingar med andra länder kräver att det både tar tid, är ett givande och ett tagande och att inget är klart förrän det är klart!.. Ingenting är ännu klart så kom med kritiken när alla vet vad som är förhandlat fram..

Regeringen strävar efter att få ut så mycket som möjligt av de medel som vi får ta del av. Då det gäller det gränsregionala samarbeten så måste vi bli tydligare då vi har så stora utmaningar som är gränsöverskridande, miljöhot håller inga gränser tex. energiförsörjning och infrastruktur andra.

Sverige ska lägga fram en strategi för hur vi vill använda våra pengar från EU där vi tillsammans med andra länder ska prioritera vilka åtgärder vi vill genomföra. Klimat, innovation och energieffektivisering, miljövänliga transporter, effektiviseringar är några av de teman som prioriteras.
 
Det regionala tillväxtpolitiken utgår från länens förutsättningar , resurser, omland, omgivning och sammanhang. Här ser vi att vi måste stärka upp de gränsregionala samarbetena för att öka måluppfyllelsen och vara smarta.
 
Jag tror att en ökad koppling mellan det regionala arbetet och det gränsregionala kommer att ge mer än om dessa program inte kopplades samman. Tillväxtverket har som uppdrag att samordna detta där jag är med som en part för att ta tillvara de nordiska perifera regionernas intressen. Att någon äger programmen och tar ansvar för dem är viktigt och att vi tar tillvara det vi lärt oss tidigare.
Men ingenting är klart förrän det är färdigt, så låt processen jobba på och var konstruktiva i inputen istället, det ger mer pay back för regionen!

En kommentar

  1. Leif Danielsson

    Maria, dream on. Du har tappat fotfästet mellan dröm och verklighet.
    Du siktar på en plats i EU-parlamentet, men hur ska du komma dit,,,C, ett parti som det ser ut idag, som inte ens kommer in i riksdagen. Som sagts, dream on…
    Och..du har ju själv sagt att du tar in alla kommentarer som inte är oförskämda etc, Hur gör du nu??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.