och Obama vill lära av Sverige!

Om nån nu trodde det så var det inte någon slump att Obama bad om att få titta på svensk energipolitik. Hur har Sverige lyckats ställa om samtidigt som vi har tillväxt på vägen. Vi måste ta åt oss äran av detta då vi är det enda parti som arbetat för den här omställningen. 1970 hade Sverige 90 % fossilberoende, sen kom oljekrisen och miljömedvetenheten så har vi idag 32 % fossil energi. I USA har de idag 90 % så det är klart att de vill lära av oss.

Ett hållbart samhälle är det enda rimliga och det har även Obama insett..

Att bruka utan att förbruka, skapa tillväxt med kraften från den gröna ekonomin. De är grundläggande principer för oss som är engagerade i Centerpartiet. Inom en generation ställa om energisystemet är en av de mest långtgående visionerna som vi verkligen jobbar för att nå.

Sverige idag formligen sjuder av förnybar energi, forsarna i norrland, skogen som binder CO2, vindlägen och gott om jordvärme och vi har ett hav. Så fina förutsättningar ställer krav på oss att göra gott och att vi ställer om vår energiproduktion. 56 % av all el i Sverige är förnybar där Centerpartiet tagit steg för steg och nu ser vi resultaten av den hållbara politiken.
Vi kan se resultat av energiuppgörelsen. Sedan 2006 när vi tillträdde har el från biobränslen vuxit med 50 %, vindkraftsel har vuxit med 700 %. Idag är hälften av all energi förnybar. Det är högst i hela EU och bland de bästa i hela världen.

Sverige kan göra stor skillnad i världen, att ha starka miljökrav samtidigt som vi bygger tillväxt är det som varit nyckel som gör att vi kombinerar ekologisk hållbarhet med konkurranskraft och minskat beroende av de stora energikällorna kärnkraft och vattenkraft.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.