Företagsklimatet en rejäl nagelbitare

När svenskt näringsliv idag presenterar sina enkätundersökningar om hur dels företagare i kommunerna dels politikerna ser på företagsklimatet så blir jag verkligen orolig. De kurvor som visar hur läget ser ut i Vilhelmina visar på ett stort problem, än vilken av kurvorna man följer!

Så här skriver Svenskt Näringsliv på sin sida: ”Resultatet av Svenskt Näringslivs årliga företagarenkät är klart. Enkätsvaren från Vilhelmina vittnar om försämringar över hela linjen. Det sammanfattande omdömet tar ett rejält kliv nedåt och hamnar på 2,4, det vill säga långt under det acceptabla. För en hårt pressad inlandskommun är detta självfallet mycket illavarslande. Att arbeta fram en aktuell handlingsplan – som inte bara mejslar fram mål utan även konkreta åtgärder för att nå dessa mål – kan vara ett första steg för att ta ett helhetsgrepp om situationen. En bred satsning på dialog med näringslivet brådskar. I Vilhelmina har 49 procent av de tillfrågade företagarna besvarat enkäten. Resultatet av enkäten är basen för kommunrankingen som offentliggörs 6 maj. Hela fyra kommuner i länet hamnar under betyget godkänd i enkäten när det gäller sammanfattande omdöme. Så när företagarnas svar om företagsklimatet vägs samman på länsnivå hamnar Västerbotten långt ner. Endast tre län får sämre sammanfattande omdöme.”

Här hittar du en sammanfattande artikel kring länets kommuner. http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/skelleftea/
Allt om hur undersökningen görs och resultatet för samtliga kommuner finns här: www.foretagsklimat.se.

Det finns dock ljusglimtar om vi tittar och jämför oss med andra kommuner med annan politik vid spakarna. Om man tittar bakåt så ser man även att det funnits ljusare tider. Ljusare tider som kan komma tillbaka då vi nu går mot val i höst. #4av5jobb #helalandet

En kommentar

  1. Tommy Streling

    Hej Maria!

    Jag anser faktiskt att Vilhelmina kommun har tagit uppgiften på allvar, alltsedan ett företagsnätverk uppmärksammade saken för ungefär två år sedan, då man inbjöd företagare och politiker till ett stormöte. Det resulterade i en mängd målsättningar och aktiviteter, flera utlöpte ur en näringslivsdag som kommunstyrelsen hade. Kommunstyrelsens ledamöter har sedan gjort ett stort antal företagsbesök (men kanske aningen mycket övervikt på tätorten). Fortlöpande frukostmöten och företagsluncher har ägt rum. Man har sett över rutiner för upphandling och kommunikation/information. Utvecklingsenheten har jobbar vidare med frågorna.

    I ljuset av detta är jag ärligt talat förvånad över att resultatet i undersökningen trots detta sjunker. Det borde förbättrats eller åtminstone stått still. Men när en mer detaljerad statistik kommer, blir det mer uppspaltat och lättare att uttolka. Samtidigt är jag helt på det klara med att det finns ett missnöje här och var som ibland är svårt att sätta fingret på. Det finns också en optimism och framtidstro samtidigt finns det ständigt svarta rubriker och snack på byn som gör det svårt att ha en objektiv uppfattning om sakernas tillstånd på ett bredare plan. En del uppfattar att företag och människor behandlas lika, en del att man inte alls behandlar alla med samma måttstock och syn.

    Jag önskar att alla de som inte är nöjda med företagsklimatet på ett eller annat sätt kontaktar kommunförvaltningen/utvecklingsenheten, anonymt eller namngivet, och ger sin syn på hur man tycker kommunen ska arbeta med förbättringar och vad man anser vara brister och tillkortakommanden. Företagsbesök och möten i all ära, men det enskilda samtalet, genom ett telefonsamtal eller mejl, kan ge viktiga pusselbitar i det fortsatta arbetet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.