Jämställdhet självklart mål

På lördag är det internationella kvinnodagen. Högre löner för kvinnor är viktigare än sex timmars arbetsdag. Att få jobba heltid om man vill måste vara självklart. Att få vardagen att gå ihop är ett måste för att kvinnor ska orka och det betyder att män naturligtvis har halva ansvaret för familjens vardagspussel.

Jag tycker fackföreningarna i Sverige varit lama när det gäller kvinnors löner och löneutveckling. LO har inte tagit fullt ansvar för frågan. Min goda vän Anneli Nordström som är ordförande för Kommunal gör ett bra jobb men är beroende av de andra LO förbunden som inte är lika intresserade av lika lön för lika arbete.

Tyvärr är de politiska partierna som styr i kommunerna och Landstingen i länet inte heller lika intresserade av ett jämställt arbetsliv. Det kostar för mycket, och de som betalar är kvinnorna som jobbar deltid för låga löner.

För att komma fram till ett jämställt arbetsliv så måste det finnas en tillväxt och det måste finnas fler arbetsgivare som konkurrerar om att anställa undersköterskor, sjuksköterskor, lärare, förskolelärare och andra kvinnodominerade jobb. Då kommer lönerna ovh arbetsvillkoren att bli en konkurrensfördel.

Idag när Region Västerbotten i sina analyser ser en stor kommande arbetskraftsbrist inom jobben inom äldreomsorgen så behövs det ett annan tänk. Jag tror den viktigaste åtgärden man kan göra är att se till att arbetsmarknaden blir jämställd, att det finns fler arbetsgivare, att arbetsvillkoren blir bättre och att vardagen går att få ihop även om man jobbar inom äldreomsorgen.

Att engagera sig för kvinnors villkor är en större demokratisk fråga då anti-feministiskt, rasistiska, honofoba och fascistiska krafter kryper fram i Europa. Det handlar om demokrati och alla människors lika värde. Så ställ dig på barrikaderna imorgon och sätt på dig dina demokratiska glasögon!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.