Ingen ska behöva vara rädd för att bli gammal!

Jag tror det måste in lite fakta i debatten om välfärden. Det sprids diverse myter och osanningar för att försöka få fram den bild man själv vill tro på. Vi vet att vi har en gigantisk utmaning framför oss för att klara av vård och omsorg till en allt äldre befolkning. Det är inte unikt för Sverige att det är så och det är inte unikt för våra inlandskommuner. Det som däremot är unikt är att vi har en än större andel av äldre av befolkningen då många unga flyttat. Det gör att vi har en allt större utmaning att hantera i våra små kommuner. Jag tror att vi måste våga lyfta frågan på ett sätt som gör att vi inte ställer omsorgen av de äldre och att de äldre ska ha en hög kvalite och en trygg ålderdom mot olika politiska ideologier. För min del så är det viktigaste att gamla människor ska ha det tryggt, få bra mat, känna värme och omsorg i sin närhet, en stödjande arm, en pratstund och att man känner sig älskad och behövd. För mig är det viktigaste att man som äldre ska veta att man kommer att få en bra ålderdom där man kan känna sig trygg och nöjd. Jag vill se till att äldre ska få en hög kvalite i den omsorg man har rätt till. Ingen ska behöva vara orolig för att bli gammal!

De myter som sprids har ett politiskt syfte som man måste våga se igenom. Om man vänder sig till de som har som uppdrag att analysera hur ser det ut såhär. Här kommer några myter och svar på vad som verkligen gäller.

Myt ”Vårdbolagen gör stora vinster som hamnar i ägarnas fickor”
Rätt: Vinsterna efter bolagsskatt ligger i genomsnitt runt 4 procent. En granskning utförd av Dagens Samhälle visar att utdelningarna stannade på noll kronor för sex av sju av de större bolagen inom vård- och omsorgssektorn.
2 Myt ”Vårdkoncernerna är giriga företagare som suger ut välfärden
Rätt: Med LOV och LOU kan vårdpersonal och andra möjlighet starta eget företag baserat på en idé hur verksamheten kan bedrivas bättre. Att gå med vinst är en förutsättning för att företagarna ska kunna växa. Vårdföretagens ägare är dessutom ansvariga vid en eventuell ekonomisk förlust.
3 Myt ”Privata utförare dränerar välfärden på skatte¬pengar”
Rätt: Privata utförare får samma ersättning som de offentliga utförarna, vilken motsvarar kommunens självkostnad för uppdraget. Ersättningen via skattemedel blir varken större eller mindre om ett privat företag går med vinst.
4 Myt ”De flesta är nöjda med den kommunala servicen och vill inte ha några valmöjligheter”
Rätt: Att få välja själv är något människor värderar högt. 82 % av de tillfrågade i en undersökning gjord av Vårdföretagarna anser att det är mycket viktigt eller viktigt att själv eller för anhörigs räkning kunna välja hemtjänst eller äldreboende
5 Myt ”Valfrihet har inget med vinst att göra”
Rätt: Ett vinstförbud innebär att den som investerar egna pengar i ett företag inte får ta ut vinst, men får samtidigt stå för hela den eventuella förlusten. Ingen skulle våga starta eget under sådana villkor. Det skulle slå ut de privata alternativen och därmed minimera valfriheten för den enskilde patienten
6 Myt ”De stora vårdbolagen dominerar bland de privata utförarna”
Rätt: Sett till antalet vårdföretag främst en småföretagarbransch 94 % av företagen har färre än 20 anställda.
7 Myt ”Anställdas trivsel minskar i privata välfärdsföretag”
Rätt: Enligt Jobbhälsobarometern 2011 anser mer än dubbelt så många av de anställda i privata företag jämfört med landstingsanställda att deras lön står i proportion till deras arbetsinsats. Undersökningen visar dessutom att 61 % av de anställda i privat vård känner att de kan påverka sin arbetssituation mot bara 43 % av de landstingsanställda.
8 Myt ”De privata utförarna levererar inte den förväntade kvaliteten”
Rätt: En undersökning från SKL från 2010 visar att 75 % av de undersökta kommunerna menar att kvaliteten har ökat sedan införandet av LOV. Socialstyrelsens granskning av äldreomsorgen har inte kunnat finna någon skillnad i omsorgens kvalitet mellan privat och offentlig äldreomsorg. De sex senaste åren har patienterna gett privat sjukvård högre betyg än den offentliga vården enligt Svenskt Kvalitetsindex. Konkurrensverket konstaterade nyligen i en rapport att inträdet av privata aktörer i primärvården gör att både de privata och de offentliga aktörerna ökar sin kvalitet.
9 Myt ”Vi ser hur företagen sätter i system att ha lägre bemanning, därmed också kvalitetsproblem”
Rätt: Enligt Socialstyrelsens granskning av äldreomsorgen från maj 2012 finns det inte några entydiga kvalitetsskillnader mellan privat och offentlig äldreomsorg. Det framkom att privat äldreomsorg var aningen bättre på riskbedömningar som t ex att förebygga trycksår, medan kommunala boenden tycks ha något högre personaltäthet. Det går dock inte att automatiskt sätta likhetstecken mellan kvalitet och bemanning.
10 Myt ”Det är män som vinner på den här marknaden – stora riskkapitalbolag med män i styrelserna”
Rätt: Den beskrivningen rimmar illa med verkligheten. Över 90 % av vård- och omsorgsföretagen är småföretag, som till 80 % antingen ägs och drivs av en kvinna eller har en kvinna som VD. Det kan jämföras med övriga näringslivet, där knappt 25 % av alla företag drivs av en kvinna.
11Myt ” Vi går miste om 20 000 arbetstillfällen på grund av vinsterna i riskkapitalbolagen”
Rätt: Siffran 20 000 bygger på beräkningar från Vänsterpar¬tiet som har gjort ett löst antagande av antalet företag i skat¬tefinansierad verksamhet. De har sedan beräknat hur många jobb som kan skapas utifrån företagens rörelseresultat. Men rörelseresultat är för det första inte samma sak som vinst, utan enbart skillnaden mellan intäkter och kostnader före skatter, finansiella kostnader samt återinvesterad vinst. Vänsterpartiet försöker alltså spendera pengar som både ska gå till skatt och tillbaka in i verksamheterna, en gång till. För det andra vill Vänsterpartiet förbjuda vinst och därmed se till att alla privata företag försvinner, vilket gör att ”vinsten” som de tror kan skapa 20 000 nya jobb aldrig ens kommer att existera.

12 Myt ” Vinstnivåerna i välfärdssektorn är mycket högre än i övriga näringslivet
Rätt: Det stämmer inte. Påståendet bygger på siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) om olika branschers lönsamhet. Men att jämföra två branscher på detta sätt är missvisande. Ett industriföretag, som äger sin fastighet och maskinpark, har ett stort eget kapital jämfört med ett vårdföretag.
Ett mer rättvisande mått som SCB redovisar är rörelsemargi¬nalen, som förutom för de allra minsta företagen är lägre för välfärdsföretagen än genomsnittet.

13 Myt ” Skattepengar som vi har betalt till välfärden, ska gå till välfärden”
Rätt: Självklart. Men privata utförare får för det första lika stor ersättning som de offentliga utförarna, vilken motsvarar kommunens eller landstingets kostnad för egenregin. Samti¬digt går vissa offentliga vårdcentraler med underskott i fler än hälften av Sveriges landsting/regioner – underskott som täcks av landstinget med ytterligare skattepengar.

14 Myt ”Det är bara i Sverige som riskkapitalbolagen kan härja fritt i välfärden”
Rätt: Det finns varken vinstförbud eller regler om att privata företag inom vård eller omsorg måste återinvestera sina vin¬ster i något annat nordiskt land. De nordiska länderna tilläm¬par olika valfrihetsmodeller i vård och omsorg och i Danmark är fritt val obligatoriskt för alla kommuner.

15 Myt ”Ett vinstförbud drabbar ingen”
Vi går miste om 20 000 arbetstillfällen på grund av vinsterna i riskkapitalbolagen”
195 000 personer är sysselsatta inom privat skola, vård och omsorg.
Mer än 50 000 äldre har omsorg i privat regi – en femtedel av alla hemtjänsttimmar och alla platser på äldreboenden utförs av privata aktörer.
Drygt 49 000 privatägda företag är verksamma inom skola, vård och omsorg.
Mer än var tredje vårdcentral drivs i privat regi.

6 kommentarer

  1. Marianne R Johansson

    Och dina ”fakta” ska då ses som mer trovärdiga, eftersom de inte präglas av den verklighet som du vill tro på?? Jag hävdar att alla dom ”sanningar” som du här levererar ska ses med hänsyn till borgerlighetens syn på verkligheten, människors lika värde, solidaritet och jämlikhet…
    Jag kan möta dej på vart och ett av dem, men vad jag verkligen skulle vilja ha svar på är för vilka ska valfrihet, att välja vårdgivare finnas? Och varför ska privat vård subventioneras av skattemedel?
    Om nu så många vill välja privat vårdalternativ, så måste det ju vara självbärande, och vi slipper den här debatten om vinster i välfärden med hjälp av gemensamma skattemedel!? Och om det nu är kvaliteten på vården och omsorgen som är det viktigaste som flera av er borgare vill hävda, varför är det då så viktigt med skattesubventionerad privat vård?? Varför inte säga som det är, det är vinsterna som är viktiga, och möjligheten att kunna göra dem!?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      De finns referenser till de som tagit fram detta. Så det är trovärdigt och evident.

      • Marianne R Johansson

        Jag ifrågasätter inte dina referenser, jag ifrågasätter objektiviteten i hur de tolkas!

  2. Förvirrad

    Jag förstår inte riktigt….
    Hur kommer det sig att du skriver ”Myt” och sen direkt efter skriver ”Rätt”?
    Om påståendet är rätt/riktigt så är det väl inte en myt?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Först kommer myten sen kommer det som är rätt, dvs det som stämmer med verkligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.