Varje människa är unik och värdefull, vart än man valt att bo!

Varje människa är unik och värdefull. Varje människa har potential, möjligheter och viktiga bidrag att ge till samhället. Denna människovärdesprincip beskrivs av regeringen som fundamentet arbetet för en jämlik vård. Vården ska ges på lika villkor till hela befolkningen vart än man valt att bosätta sig i vårt land. Detta slås fast i Strategin för en god och mer jämlik vård 2012-2016

Det skrivs i denna att det är oacceptabelt att tillgången till specialiserad vård skiljer sig beroende på var man bor och att vissa avancerade läkemedel i högre utsträckning ges till män än till kvinnor, trots att de skulle ha samma nytta av dem.

Regeringen säger att när det finns omotiverade skillnader i vården måste vi våga diskutera detta och göra insatser för att rätta till dem. Att följa utvecklingen, redovisa och synliggöra skillnader är därför nödvändigt och det är också en viktig drivkraft för förbättringsarbetet i vården.
Det den här regeringen gjort är att vara modiga och våga jämföra vård i olika delar av landet och våga visa på skillnaderna som finns.

Jag anser att hälso- och sjukvården utgör en av de viktigaste delarna i vår välfärd och att Landstinget i Västerbotten måste med tydlighet visa att man står bakom en strategi för likvärdig vård även i Västerbotten.
Vården ska hålla en hög kvalitet och vara tillgänglig för alla som behöver den och den ska vara jämlik. Jämlik vård innebär att vården ska vara anpassad efter vars och ens behov och förutsättningar. Bemötande, vård och behandling ska erbjudas på lika villkor till alla.

Så länge det finns en enda människa som på grund av ojämlik vård riskerar en negativ påverkan på hälsan ska vi aldrig sluta anstränga oss i att komma tillrätta med omotiverade skillnader i vården. Det här kommer att vara ett rättesnöre för den politik vi ska bedriva i Västerbottens landsting. Vill du läsa hela så Finns den här:
http://www.regeringen.se/sb/d/15973/a/206529

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.