Att nagga på akut sjukvård är ovärdigt ett rikt land som Sverige.

Ska man dra in ambulanser och sätta in akutbilen så är det inne i staden där det finns lasarett, sjukhus och vårdcentraler inom en mils avstånd, inte i den glesa landsbygden i inlandet där avstånden är stora. Det är något som vi diskuterade vid en kväll i Åsele i veckan där Allianspartierna presenterade sina valfrågor.

Vi pratade om de problem och utmaningar som finns och om ambulansen som försvann. Vi tycker att Ambulanser är en akutsjukvårdsavdelning som är ute på vift. I Västernorrland ser man just så på ambulanserna och prioriterar både kompetens och utrustning i sina ambulanser. De kräver att det finns två sjuksköterskor i ambulansen och att de har specialistutbildning. De har väl utrustade ambulanser som klarar mycket av det som människor behöver akut vård för. Är politikerna i Västernorrland mer insatta i vad människor behöver än vad de är i Västerbotten eller handlar det om ideologi?

Vi är väldigt eniga om att Landstinget har drivits åt fel håll under lång tid med röda siffror som resultat. Men inte bara siffrorna är negativa det är även så att vi ligger efter andra landsting då det gäller vårdköer och kompetensförsörjning. Västerbotten har längst vårdköer i landet och de har blivit långt mycket längre den här mandatperioden. Det fattas sjuksköterskor, läkare och andra yrkesgrupper.

Att börja spara på den vård man behöver i ett akut läge när man blir akut sjuk är att spara i fel ände. Små barn som får krupp, en hjärtinfarkt eller en trafikolycka drabbar människor lika oavsett vart man bor eller vart men befinner sig. Åselebornas oro är verklig och låste tas påkallar och många ärvde historier vi får höra under kvällen.

Det krävs en annan riktning i landstingspolitiken där vi prioriterar den nära vården, primärvården där Västerbotten leder ligan av landsting som lägger minst på,primärvård. Den majoritet som styrt i 34 år måste bytas ut för att få en annan färdriktning för inlandsbornas skull…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.