Kompromissen är demokratins moder

Vilka alternativ finns i Vilhelmina och vad vill väljarna?

Om alla partier går sammanhang två konstellationer med S och V på ena sidan och alla andra på andra sidan så hamnar S och V i minoritet i Vilhelmina kommun.
C borde då ta utifrån röster kommunstyrelseordförandeposten, Kd ordförande i Utbildningsnämnden, PA i Socialnämnden och M fullmäktigeordförandeposten. Övriga poster fördelas rättvist utifrån Hounts metod kombinerad med sunt förnufts metod. Viktigt att alla får representation i så många nämnder det bara finns platser.

Om S och V går samman med PA så vinner de majoritet. S kan få ordförande i kommunstyrelse, PA i Utbildningsnämnden och V i Socialnämnden och S tar fullmäktigeordförandeposten. C borde då få vice ordförande i kommunstyrelsen, KD i utbildningsnämnd och M i socialnämnd.

Eller så går alla partier samman och säger att nu styr vi upp den här kommunen tillsammans där S får kommunstyrelsen, C utbildningsnämnden PA eller Kd Socialnämnden och M eller V kommunfullmäktigeordföranden och resterande fördelas klokt och gemensamt utifrån röster i valet.

Det ska bli intressant att följa den här utvecklingen.

8 kommentarer

        • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

          för mig är alla människors lika värde en grundvärdering vilket gör att jag står långt från den politik som SD för.,jag vet inte hur samarbeten kommer att formas eller om SD ska ställas utanför eller om vi tillsammans ska försöka få deras ledamot att förstå att vi är lika mycket vörda oavsett vart vi är födda och att söka som kommer till vårt land är välkomna, de behövs och de bidrar till bår välfärd. I Centerpartiet har vi utsett Ulf och Sune som förhandlingspartner med uppdrag att se till partiets bästa.

          • Kenneth Hellberg

            Nu ska ett snille spekulera…. 🙂 Du skriver
            ”Om alla partier går sammanhang två konstellationer med S och V på ena sidan och alla andra på andra sidan så hamnar S och V i minoritet i Vilhelmina kommun”
            Vilka menar du ingår i alliansen om S+V hamnar i minoritet? För om jag har räknat rätt så blir PA, C, M och KDs mandat 13…hmmm det blir lika många som S+V, hur ska alliansen få 14 mandat? Om man samarbetar med SD så får man 14 mandat och S+V hamnar i minoritet. Som jag ser det så öppnar iaf du dörren på vid gavel för samarbete med SD….du delar ju t o m upp ordförandeposterna 😀

          • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

            Jag spekulerade i flera exempel, lös hela bloggen så ser du att det finns fler.

  1. Roger

    Hej Maria
    Jag funderar verkligen hur du har tänkt när du skriver att V får en post som ordförande. Har S någonsin låtit V få någon position alla de tidigare perioderna som de har varit stödparti till S.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Tänkte att de är nya tider och samarbete krävs för att få kommunen på fötter.,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.