Fredsprisets bästa!

Nobelprisvinnarna har i veckan offentliggjorts och jag har inte kännt till många. Ibland har jag läst nån av litteraturpristagarna innan de vunnit men sällan har jag haft koll på vilka vinnarna är. Men årets fredsprisvinnare vet jag mycket väl vem det är och fredspriskommiteen hade inte kunnat göra ett bättre val. Malala har på sitt enkla, tydliga, modiga sätt satt fingret på både kamp om humanitet, jämställdhet och demokrati.

En ung tjej som blir skjuten och ska dödas bara för att hon säger i sina bloggar att flickor ska få gå i skolan. En självklarhet för de flesta av oss i väst men långt bort från verkligheten i många fattiga länder. I Pakistan kan bara sex av tio flickor läsa. Att utbilda flickor har visat sig vara så långt mycket viktigare än att lära pojkar i de här länderna läsa. En flicka lär sen hela sin familj att läsa medan en kille bara Bör sin lärdom själv.

Indien är en av de värsta länderna att vara kvinna i enligt genusexperter där Pakistan kommer tätt efter tillsammans med Saudi Arabien.
Jag hoppas verkligen att fler uppmuntras över Malalas kamp och att vi i väst fortsätter att stötta och ställa krav. För även vi har ett ansvar för att ge flickor rätten att lära sig läsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.