Muren mellan demokrati och socialism!

1990 åkte jag in i fd Östtyskland. Muren hade fallit och Tyskland skulle enas. Skillnaderna var stora inte bara i hur människor levde utan även i hur samhällen såg ut. Vägarna var byggda av betong med rejäla skarvar mellan varje block vägbana. Det låt i bussen som om vi åkte tåg. I väst var det ett modernt västerländskt land med alla de färger som finns. När vi passerade gränsen var det som att åka in i en svartvit film, tillbaka till 30 talet, förfallet och jämngrått med få färger i landskapet.

Våren hade ännu inte kommit varken till människorna eller till naturen. I affärerna fanns mest kex och läsk. Ingen mat, ingen frukt och hyllorna gapade mest tomma. Människor såg väldigt fattiga ut och hus och byggnader var rejält förfallna och det kändes som om ingen utveckling skett på många många årtionden.

Det var många som var nöjda med att muren fallit och att Tyskland nu skulle enas. Men det fanns även många som var mycket missnöjda och med tydlighet visade oss sitt förakt. Vi hade ingenting där att göra, vi skulle åka därifrån. Många miste sina positioner i det övervakningssamhälle som Östtyskland då varit. Många vann frihet men många förlorade även makt.

Nu när du åker genom Tyskland så ser du inte dessa skillnader. Tyskland är ett land med ett folk och landet har gjort enorma framsteg både ekonomiskt, kulturellt och industriellt. Nog för att de har många problem, som deras energiproduktionen tex. Men man får faktiskt vara lite imponerad av att de på dessa år sedan enandet kommit så långt. Demokratin är nu självklar och få vill minnas det gamla socialistiska samhället som hade lagt hela öst i träda.

Det som förvånar är att så få vill prata om detta socialismen och kommunismens fula ansikte, dess historia och dess arv. Jag tror det skulle vara en nyttig debatt inte minst för Vänstern själva.

4 kommentarer

  1. arvid

    Många beskriver Östtyskland som du gör och jag håller med att allt var grått där på våren innan grönskan hade brutit igenom. Betongvägarna var inte skarvfria men enligt rykten så var de över 50 år gamla, hållbart byggt en gång i tiden. Om du har besökt England vid samma tidpunkt så hade du sett att det var lika grått där och Londons gator och hus var mer förfallna än Östberlins. En sak hade de gemensamt, det var koldammet som låg över allt. Man blev mer beklämd över folkets livssituation i London än man blev i Östtyskland. I Östtyskland så var barnen man såg hela och rena men i London trodde man på vissa ställen att man hade kommit in i en gammal amerikansk film om slummen med trasiga otvättade barn som bara verkade driva omkring. I nästa kvarter så fanns det alla möjliga lyxbilar och snobbar. Där fanns det stora kontraster.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Tack gör fin kommentar. Jag var inte till London förrän 2012, så jag har inte upplevt det du beskriver. Jag tror dock att angivar och kontrollsamhället som fanns i öst inte fanns i London.

      • arvid

        Nu för tiden så är London en av de mest kameraövervakade platser i världen. De kan hålla rätt på vart enda steg du tar där. I Östtyskland så var det bara vägkorsningarna efter transitvägarna som var bevakade. Det stod ett bevakningstorn i varje korsning för att hålla rätt på de utländska fordonen. De hade nyss försvunnit våren 90 när du var dit. Det har varit en tuff tid för de som bor kvar i östra delen av Tyskland efter murens fall.

  2. Patrik

    Hej Maria.

    Det här var ett av de bästa blogginlägget under detta år( kanske till och med -tiondet).
    Jag har själv haft svårt att förstå Vänsterns gormande och skrikande om SD då båda har liknade historia. Den ena mördade för åsikter och den andra mördade för utseende. För min del anser jag att båda partierna borde tilldelas rött kort och utvisas ur svensk politik.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.