Vad har grisar med liv och hälsa att göra?

Inför valet till Europaparlamentet i våras så var debatten kring antibiotikastinna grisar och de resistenta bakterier som kan drabba människor het.

Nu har det varit lugnare i debatten men idag så lyfts den igen av Annie som lägger förslag på hur vi ska kunna se till att vi ser till att antibiotikan fungerar när vi behöver medicin för att bli friska.

Problemet är inte i Sverige utan i andra länder som överanvänder antibiotika och som vi importerar ifrån. I andra EU-länders djuruppfödning används upp till 30 gånger mer antibiotika än i Sverige.inte för att de är mer sjuka utan då de använder medicin även till friska djur.

Tänk om penicillinet inte skulle fungera? Det skulle vara förfärligt, då sjukvården i dag är helt beroende av antibiotika för att bota vanliga sjukdomar så som halsfluss och urinvägsinfektion, eller för att få infekterade sår att läka. Ute i Europa dör 25.000 människor varje år för att vanligt penicillin inte biter och antalet resistenta bakterier ökar väldigt snabbt. Inte minst i vårt grannland Danmark.

För att få bukt med antibiotikaresistensen krävs ett målmedvetet och brett angreppssätt. Vi vill att antibiotikan ska finnas kvar som ett pålitligt botemedel även för framtida generationer och därför föreslår Centerpartiet att en nationell handlingsplan för att stoppa spridningen av resistenta bakterier tas fram.

Vi föreslår att man förändrar synen på hur antibiotika används och skapar en ökad medvetenhet om vilka stora risker en överanvändning innebär för människors liv. Vi vill att provtagning ska ske när man för in djur till Sverige och att tullen ska kunna beslagta antibiotika för att mota Olle i grind.

Ingen vill utsättas för att mediciner slutar fungera, så det är ett bra och viktigt initiativ att Sverige tar på sig ledartröjan i Europa och ser till att antibiotika används på ett sätt som främjar människors liv och hälsa.

3 kommentarer

  1. Emanuel

    Detta undviker man ju extremt lätt genom att styra om sin diet till en som är mer gynnsam för kropp, själ och framförallt miljö. Menar då inte att man ska bara äta rött kött utan skära ner eller sluta med kött och mejeriprodukter.

    Ha det!

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Håller med. Vi som själva köper vår man kan bestämma vad vi stoppar i oss. Men det kan inte skolbarn och äldre inom omsorgen göra. De får vackert äta det det offentliga köket serverar. Där är det ett bekymmer då kommuner och landsting upphandlar billig mat. Billig mat är ofta importerad!

      • Emanuel

        Det har du naturligtvis helt rätt i! Men man kan även få vegetarisk kost på skolan och på det viset komma undan lite bättre.

        Ha det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.