Första dagen i länets tjänst!

Idag har jag varit med på mitt första Landstingsfullmäktige. Ett landsting som ska jobba för Västerbottningarnas bästa. I inledningsanförandet lyfte Liv Granbom som ålderspresident fram hur landstinget utvecklats under de år som hon varit aktiv och hur olika delar av länet utvecklats. Hon lyfte hur viktigt det är att Landstinget ser hela länet och hela dess befolkning. Hon lyfte även Glesbygdsmedicin som ett bra exempel som är vida känt internationellt. Liv berättade även om den kamera som installerats på universitetssjukhuset i Umeå där Cancerfonden i Norrland gått in med 50 miljoner och en privat företagare Krister Olsson gått in med 15 miljoner. Helt fantastiskt att det finn såna människor som satsar pengar in i det offentliga. När både privata, ideella och offentliga pengar samverkar så kan man få till så mycket mer som nu en kamera som ska användas för att hjälpa cancersjuka i Norrland. Jag tror på den här typen av PPP finansiering, Private and Public partnership.

Många viktiga debatter hölls om frågor som berör Västerbottningarna i stort och oss i inlandet i synnerhet. Vi debatterade frågor om sjuktransporter där äldre lämnats vind för våg, om misshandlade barn, om äldres psykiska hälsa, sjuksköterskors karriärvägar , sjukvårdsutbildningar och mycket annat. Jag hade ställt frågor kring de kvinnor som fått veta att deras cancerprover varit negativa trots att de hade cancer. Många drabbades oerhört svårt då de inte fick den behandling som skulle ha kunnat rädda liv. Något sånt får inte hända, det får inte ske och det måste finnas ett ansvar för att det inte händer igen. Det svar jag fick av Peter Olofsson var att det nu setts över och att landstinget ska sända in fler uppgifter om det som hänt till utredarna.

En av de frågor som debatterades längst var frågan om att riva det gamla kulturhistoriska byggnaderna vid Norrlands Universitetssjukhus. Vi i Centerpartiet tycker att psykiatrin behöver nya lokaler nu och att det skulle ta för lång tid att först riva och sedan bygga. En sådan process skulle ta väldigt många år. Dessutom går de här gamla husen att bevara och reparera. De sämsta husen inom landstinget är inte de här gamla, de sämsta är de som byggts på 70-80 tal som ofta är sjuka hus. De Västerbottningar som behöver vård för psykiska åkommor behöver bra lokaler nu.

Idag valde vi även till styrelser och nämnder där jag valdes in i Hälso och sjukvårdsnämnden. Ett viktigt uppdrag då utmaningarna är stora för vården i länet. Ska bli kul att lära sig något nytt och ta ansvar för dessa frågor under de kommande fyra åren. Hör gärna av dig för vad du vill att jag driver på, vilka frågor som borde lyftas och vad du tycker kring vård och hälsofrågor.

Imorgon ska vi fortsätta fullmäktigemötet med bl.a budget för nästa år. Du kan följa mötet på webben via vll.se

En kommentar

  1. Agneta

    Äntligen en person som värnar om gamla kulturhistoriska byggnader i staden! Snart finns det inga kvar i Umeå och det kommer politikerna att ångra snart. Det är viktigt att bevara en del kulturhistoria i staden, kan man inte fatta det hos ”de som bestämmer”? Man kan bara inte riva ner alla gamla byggnader som man verkar ha en förkärlek för i denna stad. Jag ser ingen anledning till att Psykiatrin måste riva och bygga nytt precis där gamla sjukhuset står. Det måste rimligen finnas andra bättre lösningar för Psykiatrin! De har väl inget egentligt behov att ligga nära akut och operationer… Näe, hoppas de ändrar sig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.