Framtiden är redan här!

Har varit på en lunch med representanter från de som jobbar i en förstudie kopplad till Glesbygdsmedicinskt centrum, ett samarbete med Vilhelmina och Storumans kommuner och Landstinget i Västerbotten. De gör ett mycket viktigt och framåtsyftande arbete som tilltalar mig på så många sätt. De utgår från behoven och resurserna i lokalsamhället och försöker finna lösningar utifrån att nyttja både de nätverk som finns lokalt och regionalt men även med att utveckla tekniska digitala lösningar som utgår från det lokalsamhället behöver. Finns inget lokalt engagemang från medborgarna så finns inte grunden för att utveckla nya sätt att lösa behov inom vård t.ex.

Man jobbar med rekrytering och tittar på andra lösningar än den traditionella vägen via AF.
Jag tror att det är den enda vägen om vi ska kunna rekrytera alla de människor som behövs inom välfärden i framtiden. Hur gör vi för att ungdomar ska känna att jobb i vården är ett bra jobb som man vill utbilda sig till? Jag tror att det sätt som GMC jobbar är en väg till framgång. De jobbar med att bygga goda och långvariga relationer med studenter genom t.ex. examensarbeten, praktikplatser men även med stöd och stöttning efter anställning. Ett sätt de jobbar med är att sjuksköterskor med lång och bred erfarenhet stöttar upp stötta nya sjuksköterskor, konkret i vardagsjobbet för att de nya ska komma in i jobbet på ett bra sätt. Här har de tittat och lärt från Canada.

Ett annat område är glesbygdsmedicin i vardagen ute i byarna. Målet med virtuella hälsorum är att patienten ska kunna göra så mycket som möjligt själv. Idag har vi ett fungerande hälsorum i Slussfors där hemtjänstens undersköterskor finns på plats givna tider för att hjälpa till.
Vinsten är att medborgaren inte behöver resa för att ta prover och träffa sin doktor. Planerna är att det ska byggas virtuella vårdrum lite varstans för att underlätta för medborgaren att komma i kontakt med vården. Jämtland är på gång och Västerbotten är snart på plats med fler rum.

Visste du att budgeten för patientresor är lika stor som budgeten för alla vårdcentraler och sjukstugor i länet?! D.v.s. som för primärvården. Det visste inte jag och det känns helt horribelt. Här måste det gå att göra stora förbättringar med hjälp av tekniken.

Några av problemen som finns är att utrusningen är gjord för att den ska hanteras av vårdutbildade. Utrusningen måste ju kunna hanteras av vem som helst och byggas på ett sådant sätt. Ett annat problem är trögheten i att ställa om. Det är enklare att få in patienter på plats i väntrummet än att koppla upp sig en viss tid på nätet. Vanan finns inte att jobba virtuellt och dessutom får ett sjukhus ersättning per patient som kommer dit, inte om patienten kopplats in via nätet.

Här finns mycket att göra för att underlätta ett teknikskifte och en ersättningsmodell som bygger på ett nytt sätt att hantera vård med hjälp av distansöverbyggande tekniker. Jag kommer att vara en av dem som driver på detta så enormt viktiga arbete för landsbygden.

2 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Hej Maria. Utvecklingen inom kommunikationsteknik har väl hunnit ännu längre än det du beskriver. Jag kan ju för länge sedan från köksbordet sitta uppkopplad mot en läkare någonstans i Sverige. Frågan är väl var finns läkaren? Och hur får jag tid att kommunicera med hen?

    Visst är det bra att man kanske har centraler där folk kan få hjälp med uppkoppling. Kan man utrusta hemtjänsten med en bärbar dator så de kan vara behjälpliga där det är möjligt? Fast då är det ju det här med att det måste finnas tillgång till internet på något sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.