Förtvivlat läge i kommunens ekonomi

I veckan har vi haft gruppmöten inför kommunfullmäktige i juni där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ber om hjälp att få budgeten i balans. Att vi alla hjälps åt och att alla lägger förslag på besparingar. Det är ju trevligt att de vill ha oppositionens hjälp och att de förstår att den politik de drivit inte kan fortsätta då de underskott som nu ska hanteras kommer att ta tid och kosta blod, svett och tårar för att få bukt med. Ett tips är att återgå till den linje vi i Alliansen startade under vår tid som majoritet, så hade vi haft ett bättre läge idag.

Vi fick höra i valrörelsen i hösts att med en röd regering så skulle kommunen få mer pengar, samma sa landstingsföreträdarna. En röd regering skulle se om kommunerna och landstingen. Men nu när S inte längre kan skylla på att de varit tvungna att regera med en Alliansbudget så är det upp till bevis. Vad är det för pengar de röda kommunerna i Sverige får från sin regering? Småsmulor eller inte nåt enligt min prognos.

Delårsrapporten visar att det kommer att bli ett minus på 17 miljoner kronor 2015 och det ligger ett underskott sen ifjol på 29 miljoner. Fullmäktige har sagt att budgeten ska gå med ett överskott men det ser ut att gå åt helt fel håll. Det är socialnämnden och utbildningsnämnden som går minus och det är ju inte så konstigt då de är där de stora pengarna finns. Den stora kostnaden är personalkostnader som drar iväg snabbt.

Den tänkta stängningen av Strandbacka har man inte kunnat göra då behoven av platser fortfarande är stort. Inte så oväntat med den demografiska situationen vi har i kommunen så där tänkte S helt fel. Det kommer som jag ser det däremot att bli ett allt större behov av äldreboenden. Sjuktalet ökar, personalkostnaderna ökar och allt ser allt annat än ljust ut.
Likviditeten har legat under 30 miljoner vilket är gränsen för vad som måste finnas i kassakistan för att man ska klara av löpande utgifter. Så det är väldigt oroande.

Jag har tillsammans med mina kompisar i Centerpartiet satt ihop en lista med förslag, många tuffa, många nytänkande, många kontroversiella men dock fullt genomförbara. Det är förslag som grundar sig på att det är jobb, miljö och hela kommunen som är det viktigaste. Så vi ska verkligen göra allt vi kan för att få till en mer hållbar kommun utifrån det vi tror på.

Vad tycker du vi politiker ska göra för att spara in alla dessa miljoner? och vad ska prioriteras?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.