För att ta sitt ansvar krävs öppenhet

Vid gårdagens regionfullmäktige ställde jag en interpellation angående regionförbundets ekonomi till regionstyrelsens ordförande. Jag frågade: Stämmer det att prognosen pekar på ett underskott för innevarande budgetår? Hur stort beräknas underskottet bli? Vilka åtgärder kommer att vidtas för att hantera ett eventuellt underskott, och vilka effekter får detta?

Knappt har vi hunnit anta bokslutet för 2014 som slutade med ett överskott för regionförbundet så fick fullmäktige i december och då är det för sent att styra upp ekonomin. Jag är uppriktigt bekymrad som det är så att vi går emot ett stort underskott 2015. Bekymrad av två anledningar, dels så berör Region Västerbottens ekonomi alla länets kommuner och landstinget som sliter med att få pengarna att räcka, men dessutom så tycker jag att det är dåligt att vi inte får denna typ av ekonomisk information tillsänt oss som är ledamöter i fullmäktige! jag höra rykten om att prognosen för 2015 visar på ett större underskott på närmare 6 miljoner. Det borde vi som ska ta ansvar få veta så att vi kan ta vårt ansvar. De svar jag fick var att man skulle nyttja resultatutjämningsreserven , låta personal gå i förtid och andra åtgärder som skulle göra att underskottet bara ska bli 600 000. Vilka summor eller vilken omfattning det rör sig om fick vi inte veta.

Att det finns ett ifrågasättande av Region Västerbotten främst från de små kommunerna är ett bekymmer. Det är därför än viktigare att regionförbundets ekonomi är transparangs och öppen. Alla ska veta och kunna se vart pengar går och hur de prioriteras.

Öppenhet och transparangs måste öka för att fullmäktige ska kunna ta sitt ansvar och styra upp Region Västerbotten därför är det så viktigt att vi som ledamöter blir informerade om större avvikelser som jag anser detta är.

En kommentar

  1. Carl-Axel Otterhall

    Hej Maria. Bra att du informerar. Det gör inte våra folkvalda som sitter på beslutande positioner. Vi har inte fått veta det ekonomiska resultatet av projekt balans, hur mycket VLL sparat på akutbilen i Åsele, hur ”samverkan” mellan VLL och glesbygdskommunerna slagit ekonomiskt. Hur det slagit för de som fortfarande orkar jobba kvar vet vi. Håller hela den offentliga sektorn på att vara sekretessbelagd?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.