Vi behöver bli fler!

Om man utgår från globaliseringen och urbaniseringen så saknar vi 40 187 personer i vårt län för att klara av att tillsätta alla de jobb som behövs för att få samhället rullande. Det är många branscher och yrken som drabbas där vård och omsorg, utbildning och tillverkning är de som behöver flest människor. Tekniker, bygganläggning, fordonsförare behövs åxå. Vi behöver allt så bli fler i länet om vis ka ersätta alla som går i pension inom den närmaste åren.

Samtidigt säger man att vartannat arbete kommer att automatiseras inom 20 år. Det som kräver socialförmåga, fingerfärdighet, omsorg och sånt som kräver människor kommer att bli svårt att ersätta medans bokföring och administration blir lättare att ersätta. Det betyder att även om vi automatiserar så har vi högst behov i de jobb som inte går att rationalisera bort. (Du kan läsa mer om detta i Kompetensförsörjningsplanerna från region Västerbotten som du hittar på www.regionvasterbotten.se)

Vi behöver alltså varenda en som väljer att komma till vårt län. Vi måste jobba mer med migration, jämställdhet och infrastruktur för att klara av detta.

En kommentar

  1. Nils

    Jag delar nog inte din uppfattning, men vem av oss ssom får rätt får framtiden utvisa. Sysslade i min ungdom med snöskotrar och hade då kontakt med återförsäljare i inlandets större samhällen, och jag sedan följt dessa samhällens utveckling. Dessa ”driftiga inlandsbor” gör att jag lägger ned tid på detta svar till dig. Du bygger din analys på återgång till äldre tider. Sveriges regering och även andra politiker (liksom svenska massmedia) verkar idag styra mot framtiden genom tittande i backspeglar. Det är svårt att se in i framtiden, men vissa saker om dagens verklighet vet vi. https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU är förvisso nu över två år gammal. Den ger ändå snabbaste överblicken jag vet om vad som sker just nu i vår omvärld.. TITTA PÅ DEN.

    Sedan dess har IBM lanserat Watsonteknologin för engelska, spanska och japanska Troligen kommer sedan kinesiska, indiska, tyska och möjligen franska versioner, varefter Watson själv kan skapa versioner för samtliga andra marknader om 5-10 år. Onekligen spännande teknologi som nu drivs fram i vår omvärld. Ett exempel bland många (googla Watson IBM) är http://www.gizmag.com/ibm-watson-chat-sounding-board/40389 Tyvärr måste vi vänta ännu många år i Sverige, innan en svensk variant kommer, men vi kan förbereda oss till skickliga ”efterapare”. Att Sverige ska ligga i frontlinjen i utvecklingen under dagens premisser verkar inte troligt. Watson kommer att revolutionera dagens sjukvård. En stor vinnargrupp bör enligt min bedömning bli glesbygdens sjukvård.

    Billigare bättre robotar, automatiseringar etc, se https://www.youtube.com/watch?v=f1eoL4AxEe0 om nutida (lågkostnads-) robotars förmågor, som nu varje år förbättras med stormsteg, när massproduktionen tagit fart. Videon och lite fantasi (efter man först sett ”hästprogrammets” tankar ovan) visar vilken revolution, som väntar dagens samhällen, inom såväl privat som offentlig sektor. T ex vårdsektorns alla tyngre jobb bör kunna ”robotiseras” kommande kvartssekel.

    Jag har professionellt sysslat med framtidsstrategier under hela mitt yrkesliv, och ser såväl framtida hot som möjligheter i denna utveckling. Det som bekymrar mig mest, och just nu är det absolut största hotet, är att alldeles för många i Sverige hellre tycks titta i sina backspeglar i stället för att titta runt omkring sig om vad som sker i vår omvärld.

    PS
    Läste nobelpristagaren Edmund Phelps senaste framtidsbok Massflourishing, med analyser om innovation och västvärldens konkurrensförmåga från 2013. Västeuropas problem med innovation och företagande samt framtida välfärdstillväxt. Problemen med icke innovativa eller konkurrenskraftiga industrier är långt större än de ni har i Västerbottens inland.

    Kanske därför ingen vill ta upp detta, för på Phelps beskrivning av västvärlden vinns inga politiska val. Detta gäller även Sverige. (Efter oss syndafloden).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.