Pengar, pengar och så pengar

”Stora demografiska förändringar innebär en stor utmaning för kommuner och landsting. Förutom en åldrande svensk befolkning och fler skolbarn ökar invandringen.
Staten ansvarar för asylsökandes kostnader. Kommuner och landsting har dock ansvar för skolgång, boende, hälso- och sjukvård m.m. Det är brist på bostäder, personal och skollokaler. För de med uppehållstillstånd går ansvaret över till kommunsektorn.
Trycket på kostnaderna väntas pga. demografiska förändringar vara stort. Stark konjunkturutveckling och statliga tillskott innebär en tillfällig lättnad, men svagare utveckling av intäkter 2018 och 2019 innebär betydande finansiella problem för kommunsektorn.”

Så kan man läsa i förordet till SKL,s rapport om ekonomin i kommunerna. Du hittar den här: http://webbutik.skl.se/sv/artiklar/ekonomirapporten-april-2016.html

Samtidigt som jag läser denna dystra prognos över kommunsverige så sitter vi i Centergruppen hemma i Vilhelmina och klurar på hur vi vill fördela de pengar som kommunen har. Det är väldigt mycket pengar som vi har tillgång till i vår kommun som vi som politiker ska fördela till det som medborgarna behöver. Mycket är bestämt enligt lag som skola och omsorg men en hel del är det vi själva prioriterar. Vi har fram till den 18 maj på oss och klura och skriva och räkna. Så har du inspel så hör av dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.