Jobben måste gå först!

Det är väl märkligt att det inte ska gå att få skogsbaserad industri lönsam! Varför ska IKEA lägga ner de industrier som tar vara på den råvara som finns inpå knuten? Vad är det som gör att det inte är lönsamt? Konsekvensen är ju enorm för alla de som mister jobben i orter där utbudet av alternativa jobb inte är särskilt stort.

IKEA säger att de från att 2010 ha haft ett resultat på 13,4 miljoner kronor plus och 2011 ett minus 7,8 miljoner så redovisade man 2012 ett resultat på minus 27,2 miljoner kronor och ifjol gick man back 50 miljoner.

Det är många frågor vi kan ställa oss om vad det är som gör att vi inte kan få industrier att löna sig i även om råvaran finns nära. Det enkla svaret för just IKEA är väl att de bara har en kund, IKEA. Men det var inte heller lätt för de tidigare ägarna att få lönsamheten. Att det krävs fler än IKEA som kund det kan jag förstå men i vad ligger svårigheten att bli lönsamma? Är det transportkostnader, regelkrångel, stora behov av personal eller vad?

Det måste vara ett nationalekonomiskt intresse att se till att det finns industrijobb även i glesa delar av landet av flera skäl. Inte minst miljömässiga. Där råvaran finns bör även vidareförädlingen ligga och i det här fallet är det ju skog.

Så vad är det som inte fungerar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.