Mörka moln oc ljusa krafter

Några av de frågor som mina kompisar i Bryssel jobbar med är migration, säkerhet och trygghet.
Det är svårare idag att formera majoriteter i parlamentet då det är flera olika grupperingar. Trots det så har parlamentet starka fokus i d här frågorna som är viktiga för hela Europa. I veckan som gick hade Centerpartiet sin årliga Europadag där vi just diskuterar Europafrågor. Fredrick Federley berättade om både de mörka som breder ut skog och det som inger hopp.

De mörka som sker är att det blåser nationalistiska vindar över Europa och inte bara i USA. Det land vi trott varit ultimat resistent mot nationalism, Tyskland, har t.ex. fått ett nationalistiskt parti.

I den takt utvecklingen går framåt och vi inte behöver kämpa för maten för dagen, ju mer växer nationalistiska tankar. Öppenhet, demokrati och humanitet är inte länge självklart och den politiska logiken håller på att ta slut. De rättsliga systemen är bara gällande så länge vi följer dem. I ett internationellt sammanhang kan ett land ställa sig utanför rättsordningen. De mörka krafterna vill få Europa att bli, minnenas kontinent, och prata om fornstora dar och glömma morgondagen.
Det är de mörka molnen.

Men det ljusa finns också men lyfts kanske inte fram i den sociala media logik som finns idag. Vi kan se ett nytt ledarskap för Europa som i Spanien där den folkliga vreden har gett socialliberala partier makten. I Holland har D66 fått flest röster och i Polen har en motreaktion mot en växande populism vunnit mark. Bosnien går liberala krafter framåt. De mittenorienterade krafterna vinner mark.
Ett nytt ledarskap i åtta liberala premiärministrar i Europa ger hopp.

Många européer vill ha ett tydligt ledarskap, många vill bli ledda och många vill möta framtiden utifrån det de ser. I den digitala oron så måste människor känna att de har en plats i framtiden. Delningsekonomin växer och vissa länder hänger på och vissa länder försöker mota genom lagstiftning. Men i detta så skapas jobb, förändringarna ger arbetstillfällen och investeringar.

Det vi håller fram från Centerpartiet och vår ton i humanitet och migration är hållbart på sikt. Där vi finner lösningar på utmaningarna och där vi tar ledarskapet.
Det är skönt att vara en i ett parti som står stadigt i sina värderingar och som ser framtiden an med nyfikenhet och tillförsikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.