Marskvinnor,

Här kommer de kvinnor jag borstat nu under mars. Två dagar kvar till kvinnodagen….
Idag boostar jag Annika Andersson som står upp för det hon tror på, på ett fantastiskt sätt, som inte ställer upp på ett dåligt politiskt klimat och som alltid står upp för människors rätt att leva de liv de själva vill. Hennes engagemang kan ingen ta miste på och hennes sätt att driva frågor åt det håll hon vill gör hon med stor kraft. Annika lär oss att ta vara på det vi har och att göra det bästa av det. Tjafs och fjanterier är inget man ska lägga kraft på. Hon har lärt ig så mycket om vad som är viktigt i livet.

Idag lyfter jag fram två kvinnor som gått ur tiden som betytt mycket för oss i Vilhelmina. Det är Stina Backman och Katharina Johansson båda var Folkpartistiska politiker som stod fasta i sin övertygelse om individens kraft och individens rätt i samhället. Båda var genom sitt politiska engagemang med och formade ett Vilhelmina som moderniserades men med stark hänsyn till sin genuina prägel. Inte alltid fick de igenom sina synpunkter, men deras argument blev alltid seriöst beaktade. Verkligen goda förebilder för oss om kommer efter. Jag hoppas fler vill gå in för att forma och ta ansvar för vårt samhälle och vår kommun. Jag hoppas fler vill engagera sig i politiken.

Idag vill jag boosta några kvinnor som jobbar med mat. Det är kokerskorna Kristina Näslund vid Nästansjö och Tina Eliasson Saxnäs skolor som ger barnen mat som både ser god ut och verkligen är det. De gör matsituationen så mycket mer än bara att få i sig mat. Bra jobbat och tack för det slit ni gör.
Jag vill också passa på att boosta andra matkvinnor. Ramona Gustafsson i Lomsjökullen som driver en hjortfarm och tar fram produkter av hjortkött samt driver en lanthandel. Jag vill också boosta Kristina Fors i Lövnäs som startat uppfödning av en speciell sorts gris och som vidareförädlar mat ifrån den råvaran. Jag har inte hunnit prova alla produkterna men kan liva att korven är fantastisk! Att dessa företagsamma kvinnor gör stor nytta för vår bygd kan alla förstå. Tack så för er tro på det ni gör och för det slit ni gör som gagnar alla oss som bor här.

Idag vill jag boosta två kvinnor som vi har att tacka för att vi har så bra äldreomsorg i Vilhelmina. Barbro Johansson och Birgitta Jonsson som båda länge arbetade inom äldreomsorgen i Vilhelmina kommun. De tänkte nytt, de vågade utmana och de sökte finansiering för att utveckla äldreomsorgen att ta sig an nya sätt att jobba och att använda teknik. Jag vill också boosta några av de som idag jobbar inom äldreomsorgen, Marielle och Emilia som alltid är positiva, glada och försöker se individerna och göra dagarna trevliga för de som bor på Aspen. Jag vill också boosta Hannah Stighall som för en månad sedan tog examen som undersköterska och nu jobbar på Åsbacka. Så kul att unga utbildar sig till att ta hand om äldre. Jag hoppas fler vill driva på äldreomsorg och att fler vill jobba med äldre.

Idag vill ag boosta några av de kvinnor som lagt ner timmar, dagar, veckor, månader och år på ideella föreningar. Den första jag tänker på är Katrine Ivarsson i Judoklubben. En sån kraft! Hon har lyft judon och Vilhelmina till en av de bästa klubbarna i landet. En annan kvinna som gjort storverk för Vilhelmina är Agneta Forsberg som genom sitt driv för damfotboll gjorde att så många kvinnor efter henne spelat fotboll. Hon verkligen brann för sin sport. Idag är Emily Stighall en av de drivande i Ridklubben som skulle kunna lägga all sin tid på stallet utifrån sitt starka intresse för ridsporten. Det finns så många ledare som lagt ner så mycket tid i de föreningar vi har som jobbar med barn och unga. Tack för det slit ni gör, det är en viktig insats för så många. Tack!

Idag så vill jag boosta några lärare som satt sig i mitt minne. Ulla Kristoffersson och Inger Nilsson som hade Sofi och Lottakarin i lågstadiet. De gjorde båda ett fantastiskt arbete med barnen men även för oss som unga föräldrar, de skapade trygghet och nyfikenhet att lära. Sara Bång är en lärare mina äldre barn lyfter fram då hon var så glad, hon brann intensivt för det hon lärde ut vilket gjorde att barnens intresse började brinna för de ämnen hon lärde ut. Den etikkurs hon höll gjorde det så mycket lättare att ifrågasätta sina egna och andras åsikter. Eva Mikaelsson som hade Natali i lågstadiet var fantastisk, hon visade barnen att hon verkligen brydde sig om dem var och en och såg dem för de individer de var och är. Mary syslöjdsfröken gav Lottakarin ett intresse som fortfarande håller i sig. Alice Bergström minns både mina barn och jag då jag hade henne som kollega under de år jag undervisade på Hembergsskolan. En lärare som gjort storaoch starka insatser för så många ungdomar i Vilhelmina. Det finns säkert en hel hög med bra lärare jag glömt bort som även de borde få en boost, det finns så många kvinnor som gjort så mycket gott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>