Kliar OECD rapporten?

I måndags samma dag som jag debatterade landsbygd i Skellefteå så presenterade OECD på plats i Bryssel sin studie av de norra glest befolkade områdena i Europa. Det betyder Norge, Sverige och Finlands norra delar. På plats var diverse höjdare både från EU och från de berörda länderna. Det är väldigt intressant att läsa den här rapporten då den säger så många sanningar och pekar på åtgärder som krävs både från den Europeiska nivån men även från statligt och regionalt håll. Det som känns extra gott är att sånt som vi i Centerpartiet pratar om och föreslår finns med i rapporten som tex att OECD föreslår att Sverige ger kommunerna lokal beskattningsrätt. I det kan man till exempel lägga in fastighetsskatt på vattenkraftverk. De pratar om olika möjligheter att ge landsbygdskommuner bättre förutsättningar att klara sig själva med hjälp av lokala skatter på fastigheter, bolag och mark.
De pratar även om företagande och småföretagande och hur viktigt det är att både specialisera sig och ha hög kunskap inom sitt område. Utbildning, samverkan och att låta människors kraft tas tillvara där den finns. Jag tycker det sa bli intressant att se ur regeringen tar till sig de är budskapen som säkert kliar en del då det verkligen inte är centralistisk socialistisk politik OECD pekar ut. Min förhoppning är att rapporten ska inspirera och ge energi till att utveckla en politik utifrån intentionerna i rapporten som ger andra förutsättningar än de som gäller idag. Idag är det hinder i alla riktningar för de som vill satsa, utveckla, investera och tro på en framtid utifrån sina egna drömmar.

Du hittar rapporterna via denna länk: https://regionvasterbotten.se/wp-content/uploads/2017/03/nspa-ebook.pdf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>