Män som hatar kvinnor

Män som hatar kvinnor

Män som hatar kvinnor finns överallt. Män som trycker ner, förlöjligar och använder sexistiska uttryck. Män som tafsar, som tar sig rätten att ta på kvinnors kroppar på festivaler och på fester. Män som visar sina könsorgan bara för att…vadå? Män som aldrig lyfter fram en kvinna i några sammanhang. Män som gör allt för att förlöjliga, misstänkliggöra och förminska. Män som gör allt för att förstärka patriarkala strukturer. Män som har behov av att trakassera, trycka ner, skriva elaka kommentarer på nätet, sprida skvaller, tafsa eller använda nervärderande uttryck som hora och slampa.
Svin till män finns överallt.

Det finns även goda män, kloka starka män som gör allt de kan för att lyfta fram kvinnor och tjejer. Män som tycker att man ska behandlas utifrån den man är och det man gör och vilken människa man är och inte utifrån det kön man har. Män som ser och förstår att de har en viktig roll i att visa vilket samhälle vi vill ha. Ett jämlikt, jämställt Samhälle där alla har lika värde.
Dessa män är de som gör skillnad, de som vill sina döttrar väl och som gör att samhället kommer framåt.

Jag har mött så många män av båda sorter. Män i politiken som använder härskartekniker, män som ger varandra ordförandeklubbor i form av löspenisar, män som säger ” lilla gumman” eller kommenterar kvinnors utseende eller vikt som argument. Män som tillhör kyrkan och borde se människan och inte könet, men som verkligen hatar kvinnor, känner sig hotade och agerar därefter.

Det som gör mig mest förtvivlad är när män som man trott varit kloka, intelligenta och starka män går in och försvarar en man som betett sig som ett svin.
När man tycker det är ok att en annan man uttryckt sig grovt sexistiskt. Vad är man då själv för en sorts man?

Det är upp till var och en om man vill blotta sig eller inte, det kan vilken idiot som helst göra. Men att så tydligt bete sig som ett sexistiskt svin går inte att försvara hur utbränd mannen nu varit. Det går aldrig att försvara en struktur som gör skillnad på människor utifrån kön.

Det borde ni män som nu försvarar andra män som beter sig illa tänka på. Vad är det ni säger till era döttrar när ni försvarar. Att de ska finna sig i att tryckas ner, att det är ok att någon säger att du är en hora, en slampa? Att det är ok att bete sig som ett svin om man är utarbetad? Att det är sånt som händer?

Jag skulle vilja se den slitna småbarnsmamman som pga utbrändhet blottar sitt kön, tafsar och uttrycker sig grovt förnedrande om män bli lika försvarad.

Så ni Starka kloka män som ser strukturerna och som vill gott, säg ifrån!

12 kommentarer

  1. Sten-Anders Gustafsson

    Om tillmälet ”hora” är det naturliga omdömet av kvinnor i ens närhet, om man är packad på en fest, så har man nog tyvärr en knepig kvinnosyn. Då behöver man jobba med den tillsammans med professionell kompetens.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Ellerhur. Det krävs att vi alla hjälps åt för att skapa ett jämställt samhälle.

  2. Pelle

    Ja den sortens män finns överallt. Antagligen har andelen minskat i takt med hur vårt samhälle utvecklats de senaste decennierna. Men det finns förstås mycket kvar att göra.

    Det är ju inte så att alla samhällen utvecklats på samma sätt. I en del samhällen är det mycket värre. Nu har vi en migrationspolitik som innebär att 100 000 tals män från områden där detta är som allra värst flyttar hit. Då får vi naturligtvis mer av t.ex. trakasserier och hedersvåld. Centern förespråkar en mycket generös migrationspolitik som skulle resultera i att våld mot kvinnor här i Sverige skulle öka ännu mer. Hur går det ihop med strävandet mot ett jämställt samhälle?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det där används som argument för att sprida misstro och hat mot invandrare. De flesta fall av våld i nära relatoner sker i infödda svenskars hem. Genom en generös flktingpolitk stärker vi sverige som land och er människor mäjlighet att skapa sina liv i tryghet. Tilltron till människan är starkare än hatet mot invndrare. Det hedersvåld som finns i vissa kulturer kan vi aldrig acceptera. Det är ett hot mot samhället och individer. Det ska till kraftiga åtgärder när kvinnor hotas oavsett deras bakgrund. Det ska aldrig acepteras att människor känner hot och hat. Det ska vara starka tydliga straff för män som hatar kvonnor oavsett vart dessa män är födda.

      • Pelle

        Gissar att det var mitt inlägg du svarade på. Självklart är våld i nära relationer vanligare i infödda svenskars hem än i gruppen icke infödda. Gruppen infödda svenskar är ju så mycket större. Våld mot kvinnor förekommer i alla samhällen men är samtidigt inte lika vanligt i alla samhällen. Om en grupp från ett område där kvinnoförtryck ligger på en hög nivå flyttar till ett område där kvinnoförtrycket ligger på en låg nivå borde väl rimligen kvinnoförtrycket öka i området med lågt kvinnoförtryck? Det handlar inte om hot och hat eller misstro. Det handlar om hur det förhåller sig. Hur det förhåller sig har framgått av de fåtal undersökningar som finns, av nyhetsrapporteringen och av den debatt kring hedersvåld, trakasserier osv som vi haft de senaste åren. Om vi bedriver en politik som resulterar i en hög invandring från områden där t.ex. hedersvåld är vanligt kommer hedersvåldet bli vanligare i Sverige, och då spelar det ingen roll vad vi accepterar eller inte, om vi hatar eller älskar invandrare, vår tilltro till människan, vad vi tycker om straffvärdet, eller om Sverige stärks eller inte. Den typen av invandring vill centern uppenbarligen ha. Samtidigt säger C att de negativa följderna är oacceptabla. Varför vill C ha något man inte accepterar?

        • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

          Jag har svårt att se att vi som lever är just nu ska ha makten att bestämma vilka andra människor som ska få lva och vilka som ska få dö. Det är där vi hamnar till slut i diskussionen om invandring eler inte. Invandring ger både starkare ekonomi och starkare samhälle om vi klarar av att ge människor förutsättningar att komma in i samhället. Då det gäller brott så har nyare studier från västeuropeiska länder visat genomgående att utrikes födda är överrepresenterade bland personer som registrerats för brott. Överrepresentationen och karaktären på brottsligheten varierar dock påtagligt mellan länderna. Huvudorsaken till denna överrepresentation är att utrikes födda i dessa länder vanligen lever under svagare socioekonomiska förhållanden än majoritetsbefolkningen. Det är de sociala och ekonomiska förutsättningarna som skapar brott inte bakgrund.

          • Pelle

            Vilka flyr för livet och vilka gör inte det? Ingen aning. Det är knappast varken varenda en eller ingen alls. Det förhärskande budskapet från förespråkarna för den flyktinginvandring vi har och har haft under 30 år är som du skriver att det handlar om liv eller död. Man kan misstänka att det inte alltid är så när majoriteten utgörs av unga män från icke krigförande länder. Under 2015 kom 30% av flyktingarna från Syrien, t.ex. För den enskilde finns inga krav på att passa in i den svenska medelklassens flyktingmall för att få ge sig iväg. Det är högst rationellt att bege sig till Sverige då vi har en politik som utlovar tillgång till ett av världens dyraste välfärdssystem, såväl för den enskilde som för anhöriga. Då det gäller orsakerna till varför invandrare från vissa länder är överrepresenterade har de socioekonomiska förhållandena varit standardförklaringen. Det är en bekväm förklaring eftersom den vänder problemet tillbaka på oss och vår oförmåga att integrera. Det är alltså vårt fel. Det förklarar dock inte varför ensamkommande som precis kommit hit och därför inte hunnit uppleva några socioekonomiska förhållanden överhuvudtaget ägnar sig åt sexuella trakasserier. Vi kan inte heller tänka bort de socioekonomiska förhållandena. En mycket hög invandring från u-länder innebär att många hamnar i svaga socioekonomiska förhållanden, oavsett hur vi bär oss åt. Så har det varit i 30 år och så kommer det fortsätta vara och då spelar det ingen roll om vi tycker att det är fel eller inte. Det är så det blir då människor från u-länder som inte efterfrågas på arbetsmarknaden flyttar hit. Självklart har den kulturella bakgrunden betydelse. Om man lever i en kultur som förväntar sig att man bör dräpa sin dotter för att upprätta familjens heder så är det högst möjligt, rent av troligt, att det påverkar människors benägenhet att begå den typen av brott.

          • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

            Om vidblev bättre på att få människor in i jobb snabbt så skulle de även snabbare komma in i samhället. Det finns så mycket att göra för att underlätta integrationen. Vi kan inte dra alla människor över en kam. Skitstövlar finns i alla kulturer. Hedersbrott kan aldrig accepteras och straffen ska vara hårda.

        • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

          Det är bra att människor från andra länder kommer till Sverige för att bo, jobba och leva här. För att det ska fungera bra måste vi genomföra reformer så att fler kan få jobb och kostnaderna kan sjunka. Centerpartiet vill: Förenkla reglerna så att alla som kommer till Sverige får jobba. Stå upp för asylrätten så att människor har möjlighet att komma till Sverige och Europa. Sänka kostnaderna så att vi kan fortsätta att ge dem som kommer ett bra mottagande.
          Ni kan läsa mer om vad C står för då det gäller migration på centerpartiet.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.