Att betala skatt!

Min äldsta dotter sa en gång till mig när jag tyckte jag betalade så mycket skatt i jämförelse med mina kollegor som skattar i sina hemkommuner runt Stockholm. De har ju lägre kommunalskatt än oss i norr. ” Det är ju bra mamma att du kan betala skatt, det går ju till så många bra saker.” Hon har ju så rätt. Det är ju så mycket bra saker vi får ut av att vi alla hjälps åt att betala skatt utifrån förmåga.

Sen handlar det ju även om politik hur skatten hanteras och tas in. Som det här med Rut och Rot tjänster. Trots att vi som medborgare fick en skattelättnad om vi tog in företagare som utför tjänster åt oss så gick staten plus. Det blev inte lönt att leja folk svart längre och staten fick in mer skattepengar. Man ser nu när RUT och ROT avdraget minskat så kommer det in mindre skattepengar till det allmänna trots att man kan tro at det skulle bli tvärtom.

Det som nu debatteras måste diskuteras för att vi ska förstå hur skatt och välfärd hänger ihop. Men det är på fel sätt som de nu görs som ett drev på enskilda personer. Leif Östlings uttalande om att betala eller inte betala skatt i Sverige var inte särskilt genomtänkt. Hur tänkte han? Hans uttalande slår bakut och retar upp människor, med all rätt. Det må vara lagligt att agera som han och många andra med stora plånböcker gjort men det är både demokratiskt och moraliskt helt förkastligt att agera så. Men det hjälper inte att starta drev på enskidla personer. Frågan måste lyftas mer än så och vi måste förstå hur nationelaekonomi hänger ihop.

Grundutbildningen om vart pengar kommer ifrån måste bli bättre. Det är företag med privat anställda som exporterar varor och tjänster till andra länder som ser till att det finns skattepengar i Sverige att fördela. Det är inte de offentligt anställdas skatter som ger intäkter till välfärden som många tycks tro. Vart gick det fel? Vart i utbildningsväsendet förlorade man greppet om vart pengar till välfärden skapas?

De som lägger kraft på att undanhålla skatt från staten är inte de som gör om det finns pengar eller inte till välfärden. Det är så få som har enorma summor att föröka skattetekniskt hantera. Det stora flertalet är såna som du och jag som lägger in den skatt vi ska utifrån vår förmåga. Det är såna som oss som lägger grunden för välfärden och inte de stora hajarna…Det är det vi måste förstå och inse hur viktig varje skattekrona verkligen är.

2 kommentarer

  1. Bergis

    Bra att även stureplanscentern fattar att skatt och välfärd hänger ihop. Det går ju inte att sänka skatten hela tiden och tro att välfärden ändå ska fungera.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det är ju det som s borde beripa, att höja skatten ger mindre intäkter till det offentliga. Jobbskatteavdraget är tex.det enskilt bästa som hänt en undersköterska, ingen lönerörelse hade någinsin gett den ökade inkomst som jobbskatteavdraget gav.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>