Fullt i backarna i Kittelfjäll!

I helgen bar det varit besöksrekord i Kittelfjäll och sällan har det varit så mycket folk i våra fjälldalar.

Så kul och så skönt för alla de som får uppleva fjällen, vintern och snön. Det är nu det också märks att servicen på landsbygd måste förbättras. Inte minst för att skapa trygghet om en olycka händer.

Vi har för få ambulanshelikoptrar i Sverige över lag. De är inte heller samordnade med varandra utan varje landsting har sina. Sjöräddningen sina och försvaret sina. Ingen av dessa samordnas med landstingens helikoptrar.

Ambulanshelikoptrar räddar liv. Undersökningar visar att dödligheten skulle kunna minska med så mycket som en tredjedel om patienter i högre grad transporterades med helikopter. Landstingen tillsammans har idag nio helikoptrar, från Gällivare i norr till Göteborg i söder, men enligt Sveriges kommuner och landsting behövs det minst 15 stycken.
Centerpartiet vill därför införa en nationell organisation för ambulanshelikoptrar, med möjlighet att låna in fler helikoptrar i ett rikstäckande system. Vi tror att det skulle ge möjligheter till vård på lika villkor i hela landet, oavsett vart du befinner dig. Det får inte vara så att du måste vänta på ambulans bara för att det saknas helikoptrar.

Jag kan tänka att fjällvärlden behöver fler helikoptrar nu när besökarna blir fler. Inte minst under helgerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>