Varför är jobb och bostad så viktigt?

För oss som är centerpartister så är jobben viktiga. Det är jobben som gör det möjligt för människor att själva välja vart de vill bo, vart de vill engagera sig och hur de vill leva sina liv. Det måste finnas jobb i hela landet. Människor ska kunna bo och leva i hela landet.

Därför måste landsbygdsperspektivet vara grundfundamentet i all politik. Tyvärr är det ju inte så och det är ofta vi känner oss rätt så ensamma om att prata om landsbygdens utmaningar och möjligheter. Det är allt för få som ar staden för ögonen i politiken.

För att ett samhälle ska fungera så behövs det jobb. Då måste vi ha en politik som gynnar jobbskapande i företag. Där r ett lokalt bra företagsklimat ovärderligt. Vi vill förenkla reglerna så företagare kan skapa nya jobb. Vi vill fortsätta att utveckla IT och bredband så att det går att jobba i hela landet där vi i Vilhelmina ligger långt fram. Det finns ändå så mycket att göra för att få fram digitala lösningar så att vi slipper resa till tex vårdbesök.
För oss är det viktigt att se hela kommunen och den tillväxt av hus vi ser i fjällvärlden måste stöttas så att det blir hållbart. Vägar måste funka, servicen måste utvecklas så att det som behövs finns på plats för både besökare, företag och de som bor där. För att turism och besöksnäring ska bli hållbar måste det finnas dialog och forum lokalt där man tar upp hur man bygger en långsiktig hållbar näring.

Det är bra att Västerbotten nu ska se ur man kan bli mer självförsörjande. Vi tror nämligen att det går att få en levande landsbygd med ett hållbart jordbruk. Se bara det som händer i Siksjönäs, där Ida och Mattias bygger ett mejeri.

Men även om det finns jobb så msåte människor även ha någonstans att bo. Det finns en stor kraft i våra byar där unga människor söker efter hus att köpa. Det behövs bostäder i fjälldalarna och i byarna om de ska kunna överleva. I Bodens kommun försöker man lösa det genom att titta på om flyttbara hyreslägenheter. Bankerna säger ju även där nej till i stort sett alla former av bostadsbyggande i glesbygd. Samtidigt finns det en bostadsbrist i byarna som hindrar inflyttning av nya människor. Det är en ide jag tycker vi ska knycka till vår egen kommun.

2 kommentarer

 1. Ove

  Hej. Dags att börja prata om självförsörjande, det är 40 år försent, våra åkermarker är igenväxta. Vem vill hämta våran mjölk? Och med vad? Så mycket flum nu. Dom pratar om att vi ska klara oss utan el en vecka, ingen pratar då om hur elbilar och elcyklar ska laddas. Vi behöver elverk till reservkraft, men ingen bensin som driver dom. Du skriver i en annan blogg att skogen ska användas till drivmedel, vilken skog? Vi får ju snart inte bruka våran egen skog som vi har lagfart på. För staten konfiskerar den för biotop skydd, dags att växa upp och se hur verkligheten ser ut. Ove

  • Olle

   Håller med, det är så mycket tyckande .MP målar upp en bild att skogen ska vi bygga med ,skogen ska vi driva våra bilar med osv osv . MEN, skogen ska inte avverkas och brukas säger samma människor.
   Och bönderna är värsta miljöbovarna ,var ska de få sin mat från då ??
   Myndigheterna lever sina egna liv och skapar egna lagar utan kontroll av regeringen och deras satta mål.Myndigheter lever efter sin egen agenda,och börjar infiltreras av människor med extremtänkande vad gäller odling och djurhållning.Vad är viktigast ? Mat till alla eller charterturismen,koldioxidutsläppen är ofrånkommliga vid odling och djuruppfödning men mat behöver vi ,semestra i varma länder mindre viktigt men ändå ligger focus på att lägga ner produktion av mat ???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>