Vård i fjällen för både de som bor och besöker

I veckan kunde ni läsa om ett förslag om utökad akut sjukvård i fjällorterna under högsäsong. Ett förslag som lagts av en Centerpartist, Urban Larsson från Dorotea, till Landstingsfullmäktige. Jag har fått lite frågor kring detta.

För oss är det viktigt att vården är lika över länet så att det inte ska vara skillnad på vilken vård du får utifrån vart du bor. Det kallas likvärdig vård. De neddragningar och försämringar vi sett de senaste åren får inte fortsätta. Vi vill se en decentralisering istället för en centralisering till Umeå. Vi tror på hela länets kraft och resurser. Vi vill se ett levande län med trygghet för alla. Så om vi lägger ett förslag om mer akutsjukvård när det är proppat med folk i fjällen så betyder det inte att de som bor där ska få mindre vård. De distriktssköterskemottagningar som finns idag måste istället stärkas.

Närhet, trygghet, rättvisa, likvärdighet för alla vart än man valt att bo och verka i vårt län är vårt riktmärke. Vi har därför i vårt budgetförslag ökat resurserna till primärvården, sjukstugor, vårdcentraler, distriktssköterskor. Vi i Centerpartiet anser att primärvården ska ha mera pengar. Genom att satsa mer på vården som är nära människor får vi större möjlighet att arbeta med förebyggande insatser. På sikt minskar det behovet av sjukhusvård och leder till friskare människor.

Så ni som varit oroliga för att vi lagt förslag som enbart skulle gagna besökarna från stan och dra undan benen för de som bor i fjällorterna kan vara lugna. Det är precis tvärtom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>