Vattenbrist i helgen!

Idag har vi vattenbrist i Vilhelmina. Det är en vattenläcka som gör att bostadsområdet Bergbacka är utan vatten och det kommer att hålla i sig några dagar.

När jag var ute och åkte skidor så stod det en vattentank vid återvinningsstationen intill skidspåret. Så där kan man hämta. Såg även att ett företag som hänger med vad som sker annonserade i sociala medier att de hade vattendunkar. (Jag såg dock annonsen efter stängningstid)

Vi är ju vana vid allt allt fungerar, alltid.

Min morfar Hjalmar brukade säga att det är bäst när det är som vanligt, annars är det bara nåt elände… och så är det ju, vi uppskattar inte vardagen förrän det är nåt som inte längre är som det brukar.

Länsstyrelsen i Västerbotten har i veckan gått ut med en plan att västerbottningarna ska bli mer självförsörjande. I den regionala livsmedelsstrategin vill man ha höja graden av självförsörjande för att hantera en potentiell kris bättre och skapa jobb och företag. Vi ska alltså odla mer själva och se till att vi klarar mer av försörjningen av mat inom länet.

Det sägs också att man som privatperson ska se till att man har så att man klarar sig minst en vecka om det uppstår en krissituation enligt ett förslag till försvarsberedningen. Civilförsvaret har tagit fram en krisberedskaps-kit. I den ska det finnas värmekällor ljuskällor (med tillbehör), vattendunk, vattenreningstabletter, vevradio, laddare till mobiltelefoner, brandfilt, brandvarnare, tvättlappar, två och schampoo, handsprit, toapapper, plastsäckar, plastpåsar, silvertejp.

Vi i norra Sverige är ju mer självförsörjande än de som bor i städerna. Vi har ofta en frys full med mat, vi kan elda med ved och hålla oss varma i våra hem och vi har ofta tillgång till odlingsbar mark. Var och en av oss har ett eget potatisland och vi vet var bären finns. Vi klarar oss rätt bra själva. Men man upptäcker ändå hur beroende vi är av fungerande samhällsstruktur som vatten i kranen. Och vad hjälper en frys full om vi blir utan ström en längre tid?

Vi har inte satt ihop nåt sånt klara sig själv-kit i min familj men just idag skulle jag har varit glad om vi hade haft en vattendunk på lut.

2 kommentarer

  1. Sven Lidnäs

    I stället för vattenreningstabletter å handsprit, skaffa kolloidalt silver eller åtminstone 999 silvertrådar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.