Vad är operativt kapital?

Varför måsta man förstå sig på ekonomiska termer när man ska prata om vinster i välfärden? Jo därför att det spelar så stor roll. Även om det är enkel retorik att säga förbjud vinster i välfärden vilket många tycker är helt rimligt. Problemet är att vinster och vinster är olika i olika bolag.

Operativt kapital handlar om det kapital som satsats i investeringar. För industriföretag är detta ofta högt eftersom det finns många utgifter för maskiner, lokaler, fordon och annat. När det kommer till tjänsteföretag är det annorlunda. Välfärdsföretag utmärks av litet behov av så kallade anläggningstillgångar och hög andel personalkostnader. Däremot finns stora värden i välfärdsföretag i form av många kunder, starkt varumärke, duktig personal och väl fungerande processer.

För vart fjärde välfärdsföretag är det bokförda operativa kapitalet till och med negativt, då rörelseskulderna, som bland annat utgörs av löneskatter för de anställda, är högre än rörelsetillgångarna, som bland annat består av ägda lokaler eller utrustning. Så det förslag som säger att företagen ska få a en vinst på 7% betyder i verkligheten att det inte kommer att finnas någon vinst.

Ett vinsttak för de här företagen blir ett vinstförbud för de allra flesta. Detta beror på att när vinsttaket sätts i relation deras låga bokförda operativa kapital blir den tillåtna rörelsemarginalen så låg att förslaget i praktiken kan betraktas som ett vinstförbud. Detta beror bland annat på att välfärdsföretag inte har något större eget kapital i företaget samt att företagen sällan äger sina fastigheter.

Det här är svårt att förklara och därför så lätt för V att få en bild av hungriga vinstkapitalister som skor sig välfärden. Men sanningen är att de flesta företagen som driver förskolor oh skolor behöver en vinst. För att få till en bra kvalitet så behöver företag en vinst. Ett företag FÅR inte gå minus då är det konkurs.

För att kunna hålla både hög kvalité och samtidigt vara kostnadseffektiva så krävs konkurrens. För konkurrens krävs rimliga förutsättningar för företagande. Överskott är resultatet av att ett företag har nöjda kunder och bedriver verksamheten på ett bra sätt. Det är också en förutsättning för att företaget ska kunna utveckla verksamheten och skapa en buffert för framtiden.

Vinst ska användas till återinvesteringar eller till att ersätta den eller de som investerat i företaget. Så sanningen om vinster i välfärden är inte det som V målar i nattsvart. Vinster i välfärden är en förutsättning för både en utveckling av skolor, förskolor och vård och omsorg och för att få mest pang för pengarna, dvs vara effektiva och använda resurser på bästa sätt.

Det som behövs är tydliga krav på kvalité och effektivitet både på offentliga och privata verksamheter. Det måste också följas upp ordentligt att de krav man ställer hålls. Ingen vill att var tredje pojke i högstadiet inte ska klara sina studier som statistiken säger att det är idag. Då är det inom den offentliga skolan de sämsta resultaten nås. Att barn och unga inte trivs i skolan, att barn och unga inte lär sig det de ska, det ärstörre problem för skolan än vinster.

7 kommentarer

 1. Jocke

  Att vara för eller emot vinster i välfärden är upp till var och en, men att hävda att offentliga skolor fungerar sämre för att ”sämre resultat” uppnås där är en felaktig slutsats. Det finns massor med olika faktorer som påverkar och biaserar ett sådant resultat, tex vilka studenter som går i skolan, hur betygssättning fungerar i fakulteten, osv. Enda sättet att bedöma att en skola producerar bättre resultat än en annan är att slumpmässigt tilldela elever till dessa olika skolor och jämföra resultat med externa, blindade granskare. Jag tvivlar på att du baserar din utsaga på sådana jämförelser, men om det är så vill jag gärna läsa den referensen. Överlag tycker jag att alla politiker bör referera till studier då ni skriver påståenden som kan uppfattas som fakta – det finns ingen möjlighet att bedöma sanningshalten i det du skriver. Speciellt viktigt i dessa tider av ”fake news” och allmänhetens misstro mot politiker och konventionell media.

 2. Vardkoll

  Problemet är att möjligheten/girigheten och även konkurrensen/prisdumpning/lova mer än man håller finns. Astar/sfi/rent bedrägeri. Åleryd/Attendo med ett schema där bemanning 0.76/åa skulle finnas. Nämnden fotade schemat och det var inte enligt avtal bemannat med det antal tim/vecka som avtalats. Efter 1 månad inkom företaget med att det fanns en ”servicegrupp/vak,byta glödlampo,packa upp matvaror och vips så stämde bemanningen. Undra om de döende och glödlamporna stämde in så fint på timmarna? Avtalet var nog inte tänkt så utan nästa gång preciserar man nog ”antal tim/vecka ska finnas i fast schema därutöver tillkommerctid för xvak och ökad bemanning vid ökad vårdtyngd”. En självklarhet kan tyckas men kan man kringgå avtal så kan man…Attendo hade nog inte räknat med en så genomgående schema och uträkningskontroll. Bra jobbat av Linköpings kommun. Avtalen måsta alltså skrivas helt utan minsta möjlighet till att kunna ”utnyttjas/misstolkas”. Sorgligt. Därav vinstintresset totalt ohederligt i äldreomsorg. Lojalitet från personal krävs av företaget. Den som tjallat till nämnden blir utslängd med bakvattnet.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Hur ska vi hantera bygföreta som bygger husen vi drive vård och omsorg i? Ska inte de heller få ta ut vinst? eller är det skillnad?

   • Karl-Erik

    Ja det är skillnad. Byggföretaget väljs genom upphandling så att billigaste alternativet anlitas. Vård- och skolpeng måste betalas ut till alla som bedriver dessa verksamheter. Så om kommunen går ut med en förfrågan där lägsta budet får skolan så vore jämförelsen med byggbolaget relevant.

    Ursäkta…tråden är ju lite daterad

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Har du förslag på hur vi ska klara vården i framtiden om vi inte låtet olika utförare?

 3. 1984

  ”Då är det inom den offentliga skolan de sämsta resultaten nås.”
  Privatisera allt så finns det fler glädjebetyg att dela ut, då vill ju också fler att deras ungar ska gå i dessa skolor. Win-win. Men inte för samhället.
  Inom asyl och flyktingverksamheten så är vinsterna allra störst, och de flesta vet att myndigheter inte hanterar att kontrollera all verksamhet vilket innebär att det är en fantastiskt affär, men inte för skattebetalarna.
  Bert Karlsson ber att få tacka:
  ”Hans bolag väntas göra en vinst på nära 100 miljoner kronor på flyktingboende i år.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>