Post- och telestyrelsen: Inlandets telefoner är driftssäkra!

Jasåminsann! Det var ju bra!

Det är kanske så vi ska tänka, nöja oss med att en statlig myndighet säger åt oss att det är bra, ja då är det väl bra då. Det är väl bara jag och mina grannar som har dåliga telefoner!
Eller så är det en ful osanning som de sen själva går emot. De säger att driftsäkerheten i de elektroniska kommunikationsnäten på landsbygden är förhållandevis bra. Om man tittar på förebyggande arbete och hur snabbt de fixar fel och problem.

Men när det gäller dålig täckning som är det verkliga problemet, så säger det att det beror på outbyggt nät. De säger att det är en helt annan fråga som inte beror på brister i operatörernas driftsäkerhetsarbete men att de jobbar med att främja nätutbyggnaden.

Ja det här kräver en förklaring. OM nu telefonin är driftssäker, men inte fungerar pga att nätet inte är byggt klart. Varför säger man då inte att telefon fungerar dåligt och att näten måste byggas ut? Om det fungerar dåligt så fungerar det ju dåligt. Då kan man inte säga att det fungerar bra.
Och varför ska de som har dålig telefoni betala samma som de som har bra telefoni?

Här måste kommunerna som drabbas gå samman och driva frågan om utbyggnad av både el och telefoni. Våra riksdagsledamöter måste också de göra sitt för att förklara hur outbyggda nät drabbar människor. Helena Lindahl och Per Åsling riksdagsledamöter för C har drivit frågan och skrivit till Telias koncernledning kring den oro som finns för att telefonin inte ska fungera. De har även pekat på hur viktigt det är att Post och telestyrelsen följer frågan nog. PTS uppgift är att se till att Telia följer lagstiftningens intentioner så att inte företag och boende drabbas.
Det hjälper inte att PTS säger att de fixar problem snabbt, de måste även se till att det finns nät!

4 kommentarer

 1. Televerket

  Resultatet av bolagisering!

  Läs på lite mer om radiovågor så ska du se att det inte är tvär enkelt att få allt att fungera. Dessutom är det mycket olika tekniker som ska samsas om utrymmet i radiovågorna. Tv, polis, militär, flygplan osv.

  (glesbygd på södra Sverige har det sämre vad gäller mobil och fast telefoni)

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Pts ska bevaka att Telia håller det de lovat. Telia har fått ansvaret och har lovat att leverera telefoni, då ska de Åxå göra det.

   • televerket

    Inte helt sant. PTS skall träda in och se över vilka lösningar som kan komma att krävas om ingen operatör kan leverera tjänsten telefoni samt bredband med minst 1Mbit. Finns inget krav att just Telia måste leverera telefoni till alla och har jag fel så hänvisa gärna till var det står så jag får läsa.

    Sen är det även PTS som bestämmer vilka effekter och riktningar och frekvenser de olika operatörerna får/kan använda sig av så oavsett vilken operatör som har för avsikt att bygga ut ett område är det PTS som avgör om de får/kan.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Problemet uppstår när Telia sagt att det finns fungerande täckning men de som nyttjar nätet säger att det inte alls håller det Telia lovat. Då är den lilla människan utsatt. Ofta äldre i gles landsbygd. Det medför otrygghet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>