Ska vi ta bort Sommartiden?

Den här veckan röstar Europaparlamentet om ett förslag som vill sluta med tidsomställningen två gånger om år. Idag ska EU-länder hålla sig till sommar och vintertid och byta tid samtidigt varje år. Frågan är om det inte längre är någon mening med att ställa om klockan två gånger om året?

Finlands regering har tagit beslut om att man vill få EU att ta bort sommar och vintertiden och Centerpartiet diskuterade det på vår stämma i höstas och kom fram till att den borde tas bort. Fredrick Federley kommer därför att rösta för att vi tar bort sommar och vintertid när förslaget nu kommer upp i EUropaparlamentet i veckan.

Argumentet var ju när den infördes 1980 att vi skulle spara energi. Men forskning hittar inga bevis på att man sparar nån energi med tidsomställningen, utan är istället så skapar man risker och irritationsmoment. Efter tidsomställning blir kossor i lagårdarna stressade om de inte mjölkas i rätt tid för dem, människor med svaga hjärtan får en ökad risk och 30 procent fler bilolyckor registreras veckan efter att vi ändrat klockan.

Själv är jag lite seg de första dagarna när vi ställer tillbaka tiden men tycker det är skönt att få en timme extra. Men jag vet många som besväras av tidsomställningen och aldrig får rätt klocka i kroppen förrän man ställer om igen. Vad tycker du?

2 kommentarer

  1. Emelie

    Jag tycker vi ska ta bort sommar- och vintertid helt. Det finns inget bra med det alls. Det är jobbigt och tar kroppen flera veckor att ställa om dygnsrytmen med en timme. Oavsätt sommar- eller vintertid så har dygnet 24 timmar så du varken sparar in eller förlorar en timme av omställningen. Tror många intalar sig själva med att dom får en timme extra för att trösta sig med över att deras dygnsrytm blivit rubbad.
    Så ta bort omdtällningen, behåll en och samma tid året om. Ljuset/mörkret hinner ändå ikapp tillslut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>