Fullmäktige med knorr….

Igår var det kommunfullmäktige i Vilhelmina. Lite märkligt och ovant är det nog att S inte längre har en självklar majoritet. Så ovant att de till och med själva glömmer bort att det var de som begärde återremiss i en lokalfråga häromsistens.

Vi tog beslut att godkänna årsredovisningen, att inte bevilja Åke Nilsson ansvarsfrihet och att kritisera kommunstyrelsen för brister i styrning och ledning. Sen var det allmänpolitisk debatt som vi har två gånger per år. Centerpartiet pratade om vad vi vill med kommunen. Vi vill se en politik för hela kommunen och prioritera det som skapar jobb och pengar till kommunen och välfärden så det pratade vi om. Vi driver frågor som skapar livskraft och hållbarhet både på landsbygd, i fjälldalar och i tätorten. För att Vilhelmina ska växa och må bra behövs företag som trivs och som känner att kommunen vill dem det allra bästa. 4 av 5 jobb skapas i småföretag. Det behövs en företagspolitik som fokuserar mer på möjligheter och mindre på krångel och ett företagsklimat som stärker näringslivet.

Jag lyfte även frågan om jämställdhet då det är så stora skillnader mellan kvinnor och män som jobbar i kommunen. 100% av förvaltningscheferna är män, 85% av mellancheferna. Kvinnor är sjukskrivna dubbelt mer än män och kvinnor är de som jobbar deltid. Det här får effekter på samhället och är ingen bra grund för ett hållbart samhälle. Vi måste se till att skapa bättre förutsättningar för kvinnor i Vilhelmina.

Vi fick igenom ett förslag att kommunen ska ta fram en upphandlingspolicy för kommunen och dess bolag. Så sjukt nöjd jag och centerpartisterna var över det. Som vi tjatat och tjatat och äntligen förstår även andra hur viktigt det är för våra lokala företag att de kan sälja tjänster och varor till kommunen som är den störta upphandlaren idag. Då kan de anställa fler, fler jobba, fler betala skatt och kommunens kassa ökar.

Sen blev det knepigt i frågor kring lokaler för skolan där S skickade det ärendet tillbaka till kommunstyrelsen som inte gjort något åt det sedan förra kommunfullmäktige. Kommunalrådet satt i skamvrån där ett tag. Till och med socialdemokraterna själva var uppe och kritiserade sina kompisar i kommunstyrelsen. Det har jag aldrig varit med om förr. Så det är nya tider och tiden är inne för ett nytt ledarskap i kommunen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>