Anders i Dikanäs ska vänta i 6 månader….

Jag lyssnar på en podcast igårkväll från Studio Ett. Anders Haraldsson från Dikanäs intervjuades och han berättade att han står i en kö på 6 månader för att få operera sin cancer. Helt galet! Han är en av många som står i kö i vårt län. Västerbottens län har de längsta köerna och det är inte rimligt. Vi betalar dessutom en av de högsta landstingsskatterna i landet, ändå funkar det inte. Centerpartiet säger att Cancer måste ses som en akutsjukdom med akuta åtgärder. Det får inte vara så att man ska gå omkring och veta att man har en tumör som växer och inte få göra något åt det.

Vi måste också se till att köerna till vården i stort kortas. Vart är det kortast köer i landet och vart är de längst köer och vad kan vi lära oss av det. Och hur kan man effektivisera så att folk får den vård de behöver.

De digitala vården är ett bra sätt att se till att folk slipper åka in till vården då man kan klara mycket via att träffas via en skärm. Men det hjälper inte de som står i en kö.

Primärvården med en fast doktor är något som vi driver på, det är viktigt att ha samma doktor då man då klarar av mer på sin vårdcentral och färre måste söka sig till de stora sjukhusen. Oavsett var i landet du bor ska du ha samma rätt till bra vård. Vi tycker att det är du som patient som ska vara i centrum, inte själva sjukvårdssystemet. Du ska ha valmöjligheter så att du kan välja den vård som passar dig. Kanske vill du gå till en kvällsöppen vårdcentral, eller besöka din läkare en lördag? Då ska det vara möjligt. Du som är sjuksköterska ska kunna vidareutbilda dig på ett enkelt sätt. Det är bristen på specialistsjuksköterskor som gör att köer växer. Därför är det viktigt liksom det är viktigt att det finns karriärvägar för de som jobbar inom bården.

En otroligt intressant diskussion om hur de olika partierna ser på vården framåt.

Det som gör mig så ledsen är den utsatthet Anders och andra som står i kö sitter fast i. Det är inte varken rättvist eller rimligt.

En kommentar

  1. Ann-Sofie Gavelin

    Hej Maria! Nu ber jag dig och de andra som står på Landstingslistan att rädda Fotvården kvar i Vilhelmina, av både medmänskliga och ekonomiska skäl. Vi måste vara rädda om den vård som vi ännu har kvar. Dessutom gäller det ett företag på orten. Tackar på förhand! Ann-Sofie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>