#Nextjet

Nextjet meddelade idag vid tolvtiden via ett pressmeddelande att de går i konkurs och en timme senare ställdes alla flyg in. Vilhelmina, Lycksele, Arvidsjaur, Kramfors, Hemavan är de flygplatser som berörs i norr.

För två veckor sedan gick Nextjet ut med ett erbjudande om man köpte 100 st biljetter på förköp så fick man 10 biljetter extra, så fult gjort. Så elakt mot de företag som varit deras trogna kunder som frekventa resenärer. Illa och elakt!

Detta är Ett oerhört tungt slag för människor i alla kommuner som drabbas. Jag vet att det är elever på praktik som inte tar sig hem, jobbpendlare som nu står i ett digert dilemma hur de ska ta sig till och från jobbet och semesterfirare som nu står utan resa. Sen alla de som tänkt besöka inlandet som får planera om.

Det vi får hoppas på nu är att Trafikverket får godkänt av regeringen att göra en upphandling för en kortare period. Vi får hjälpas åt att trycka på regeringen i detta och se till att de ger Trafikverket de resurser som krävs.

Ser att infrastrukturministern säger att regeringen arbetar intensivt för att lösa läget för landsdelar som drabbas av Nextjets konkurs. Det låter ju bra samtidigt som jag tänker att de måste tänka ett varv till så att det inte blir ännu ett bolag som inte får ihop ekonomin.

Den här perioden har varit allt annat än trygg för de som flygpendlar.
Det måste bli en hållbar och stabil lösning där vi kan börja på att lita på flyget igen.

Det var ju inte så att jag blev särskilt förvånad då jag vet att bolaget haft bekymmer att få verksamheten att gå ihop utifrån den ersättning de får. Det är även tittat på av oberoende parter som säger att det inte fungerar utifrån de förutsättningar som finns. Det är ett systemfel där regeringen tillskjutit för lite pengar för att flyget ska kunna gå ihop ekonomiskt. Det är fel att skylla på Trafikverket som gör det de blir tillsagda av regeringen att görs. De har fått den penningpåse de har till inlandsflyget från regeringen, en påse som inte räcker till.

10 kommentarer

 1. Nicke

  Det var nog inte för att lura någon som Nextjet gick ut med sitt erbjudande utan det var nog ett sätt att försöka få in likvida medel och att försöka rädda situationen. Helt enkelt marknadsekonomi och företagsamhet. Det är väl den vi hyllar?

 2. Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

  Ska berätta att Helena Lindahl lämnat in en motion till riksdagen om att öka resurserna till inlandsflaggan.

 3. Oberoende Politisk Bedömare

  Flyget ska, som alla andra näringar, självklart bära sina egna kostnader. Flyget har redan idag OFANTLIGA skattelättnader!

  Vi ska såklart inte lägga en enda skattekrona till på att stödja privata verksamheter ÄNNU mer.

  Företagen får såklart ta in intäkter från de som nyttjar verksamheten.

  Något annat är ju inte att tänka på i en fri marknadsekonomi!

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Om det vore så fullt ut så skulle inte mycket av samhällsservice finnas eller fungera i större delen av vårt land. Ingen Gotlandsfärjan, inga färjor överhuvudtaget, inga vägar förutom i innerstaden som då skulle finansieras av vägtullar etc.

   • Oberoende Politisk Bedömare

    Trams.
    Klart som korvspad att det skulle finnas!

    Den infrastruktur människor har behov av kommer visst finnas kvar. I en fin marknadspolitisk värld så kommer såklart den infrastruktur som behövs för utvecklingen både finnas kvar samt även byggas ut. Den infrastruktur som fyller en funktion i samhället kommer såklart byggas av privata aktörer och betalas av dem som finner fördelar i att nyttja den. Tror du något annat är ju kommunist helt enkelt.
    Det du förespråkar är ju ren och skär kommunism och det ska vi såklart inte ha. Då får du flytta till valfri vänsterdiktatur istället.

    Varför ska vi lägga hundratals miljoner på en flygverksamhet som inte kan bära sina egna kostnader?
    Det är människans egna val att bosätta sig där den vill, med de fördelar och nackdelar det innebär.

    Det är självklart inget staten vare sig ska lägga sig i eller bekosta!
    ”Varje slösad skattekrona är stöld från folket”.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Jag tror att det behövs både privata krafter som driver på utvecklingen jag tror också att det behövs ett gemenamt ansvarstagande där marknaden inte löser behoven. I glesa bygder tex. Det är köpare och säljarae som balanserar upp marknaden och ska så vara.

 4. Leif

  Måste vara skönt att vara ett företag som inte gjort rätt för sig. Då kommer borgarna och vill hjälpa.

  Arbetare som slitit ut sin kropp, då tycker ni att man kan fara och flyga.

  Borgare i ett nötskal

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Men hur tänker du nu. Vi vill inte hjälpa bolaget, vi vill hjälpa de som behöver flyget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>