TRYGGAD KONTANTHANTERING

Förra vintern fick jag samtal från en fd bankchef som var orolig för kontanthanteringen. Han skrev klokt ner sina tankar och han var med och förde debatten i frågan. Hans engagemang och många andras slit i frågan om kontanter i samhället har nu lönat sig.

Folk, företag och föreningar har de senaste åren känt av att systemet för att hantera, ta ut och sätta in kontanter knakat i fogarna. Det har inte varit enkelt att varken ta ut eller sätta in pengar. Bankerna har försökt avhända sig ansvaret för kontanthanteringen. Detta har vi på landsbygden märkt av och varit arga över.

Jag är mycket glad över att en enig Riksbankskommitté, efter initiativ från Centerpartiet, kommit överens om nya regelverk för tryggad och förstärkt kontanthantering. Det betyder att kontanthanteringssystemet dels inte får försämras, dels att ett antal nya in- och uttagsautomater måste sättas upp, så att bankerna klarar de nya och hårdare geografiska täckningskraven som nu ställs.

Det kan bli bra men vi får nog fortsätta att bevaka och engagera oss för att hålla kvar och utveckla servicen på landsbygd.

2 kommentarer

  1. Jörgen Kanon

    Att man inte avkrävt banksystemet på kontanthantering är ett av de större bakslagen för glesbygden, självklart skall kontanthantering ingå i kriterierna som finansinspektionen sätter upp och lika självklart skall regleringsbreven sätta det som krav. Så länge riksbanken utfärdar kontanter skall banksystemet administrera detta fullt ut. På samma sätt ska det offentliga Sverige alltid acceptera kontanter som betalmedel oavsett var.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det är därför så viktigt att alla partier ställer sig bakom detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>