Kvinnors vård och annat

Idag har jag varit på Hälso och sjukvårdsnämnd i landstingshuset i Umeå. Så här kommer en lång blogg….

Som vanligt är ekonomin en stor fråga där det nu fattas 189 miljoner så här långt in i året utifrån budget. Det är kostnader för personal på 97 miljoner varav hyrläkare är 41 miljoner, medicinsk utrustning och vård i andra län, främst transplantationer, som sticker iväg. Det görs även 1,7% mer jämfört med förra året.

Det finns de som tror att landstingets stora ekonomiska problem enbart beror på hyrläkare, så är det inte även om det är en stor kostnad.

Ett problem som vi i C ser är att det är beslutat om att öka verksamheten som tex fler operationssalar, men man har inte avsatt pengar till det i budget. Det gör det omöjligt att hålla en budget om man ska göra mer men Inte har pengar till det. Det behövs tydliga prioriteringar från den styrande politiken för att prioritera så att pengarna ska räcka till. Det är kostnaderna som drar iväg. Statsbidragen är ca 15% av budgeten och har ökat ganska linjärt över en längre tid.

Det behövs personal inom många områden som tex. specialistsjuksköterskor. Det behövs just nu sju fler personer på akuten i Lycksele. Sjukhuset i Umeå var2017 bästa universitetssjukhus i landet, vi har en bra cancerforskning och en bra arbetstidsmodell för de som jobbar. 7% av västerbottningarna är rökare vilket innebär att de kostar mer i vård.

Ett av de områden vi fick information om idag var kvinnosjukvården. Förlossningsvården måste vara trygg och säker. Det finns en oro hos familjer både i staden där det handlar om man får komma in på BB, om det finns plats och på landsbygden där man oroar sig först hinna till BB i tid.

Man har ökat antalet ST-läkare i länet för att se till att det kommer in specialister inom kvinnosjukvården. Barnmorskor har kommit in så det ser bättre ut inför bemanningen i sommar. Det har blivit en länsklinik av alla tre sjukhusens vård där man nu har en chef för tre kliniker.
Kvinnosjukvården är nu universitetssjukvårdsenhet vilket gör att man är en del av utbildningen av sjukvårdspersonal.

Lyckseles förlossningsavdelning är nyrenoverad men det saknas personal främst läkare. I Lycksele föddes det 351 barn av totalt 3000 i länet. Av 1300 gynoperationer i länet görs 155 i Lycksele. Vissa saker görs bara i Umeå så de tar emot människor från hela länet som canceroperationer.

De flesta aborter sker i hemmet där man får ett abortpiller om det är tidigt i graviditeten. I Lycksele gjordes 7 abortoperationer 2017 och antalet minskar i hela länet.

Det finns mål för förlossningar, att 80% av förlossningarna ska vara utan ingrepp. Sugklockeförlossningarna minskar liksom kejsarsnitt. De flesta går hem efter 72 timmar efter förlossning. Efter kejsarsnitt är man kvar någon dag extra.

Förlossningsskador ligger på ca 2% men det är det som de hittar, det undersöks efter åtta veckor och det ligger konstant. All personal har gått utbildning för att se förlossningsskador och följa upp den typen av skador. 86% av de som blivit opererade för sina skador är nöjda efter operationen.

Idag kan man få hjälp i länet med att bli med barn om man är kvinna och homosexuell eller om man är ensamstående kvinna.

Det ska till en Omstart av endometriosteam i länet. Det är viktigt att de som drabbas får bra hjälp, kvinnor som drabbas har stora problem och svåra smärtor.

Idag har 21 kvinnor väntat mer än tre månader på operation.

Jag ställde frågor kring att kvinnor där förlossningen startat blir hemskickade. De svarar att bilförlossningarna minskat och att man försöker ta hänsyn till avstånd. De flesta som kommer in sent under förlossning är inom en mils radio från lasaretten, dvs man väljer att vara hemma för länge om man bor nära BB.

En annan fråga jag hade var kring förlossningsskadorna och om de ökar. De svarar att det är konstant antal men att det ökar när man utbildar personal att se och hitta skador.

Den tredje frågan var om väntetider till operation där det idag är 21 kvinnor som väntat mer än tre månader på operation. De flesta får vård inom tre månader som man har rätt till.

En mycket bra redovisning där personalen verkligen gör sitt bästa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>