Demokrati är att väljarna bestämmer

I torsdagskväll drog en debatt igång i sociala medier omkring hur posterna i riksdagens ska fördelas som talmansposter. Jag undrar varför det blev så hett? Är det inte så det fungerar i en demokrati, att väljarna väljer de som de vill ska styra? Idag fördelas posterna till ordförande och vice ordförande i utskotten mellan de två blocken, om det blir ett förändrat system så skulle det betyda att posterna fördelas utifrån valresultatet. Där det kan bli fler block än två.

Det är på samma sätt som vi gör i Vilhelmina efter ett val, vi fördelar poster utifrån vad väljarna röstat. Skulle SD bli största parti så skulle de ju ha ordförandeposten även här. De har fyra personer på sin lista så skulle de få mer än 4 mandat så skulle de stolarna stå tomma. Du kan själv gå in och kolla på www.val.se vilka personer som vill få förtroende att styra kommunen efter valet i höst.

Det är ju väljarna som bestämmer och inte partier. Sen kan man samarbeta tillsammans med andra partier för att få fler poster i styrelser och nämnder. I riksdagen så kan man även där samarbeta som Alliansens fyra partier säger att man ska göra.

Efter att man fått valresultatet så fördels antal platser i utskott i riksdagen och i nämnder kommuner och landsting. Sen väljer man ordförandeposterna som talmän i riksdagen efter hur partierna samarbetar och kommit överens. Det är demokrati och det är alla partier i riksdagen överens om även S. Det är rimligt och demokratiskt att valresultatet styr antal platser och vilka som fått flest personröster bör vara de som väljs in.
Centerpartiet kommer inte att samarbeta med SD. Centerpartiet kommer inte att samarbeta med SD. Centerpartiet kommer inte att samarbeta med SD. Centerpartiet kommer inte att förhandla med SD eller regera med aktivt stöd av SD. Känns som än hur många gånger jag förklarar så kommer påståendet tillbaka. Nej! Centerpartiet kommer inte att samarbeta med SD.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>