30 år sen Wollmar kom på sin idé

#inpipe firar 30 år i Vilhelmina. Niklas Björnvind och andra i personalen berättar, visar och förklarar. Det är mer än 30 år sedan Wollmar kom på idén om att kunna laga rör i marken utan att behöva gräva upp dem. Han var idésprutan, uppfinnaren, innovatören som många då tyckte hade tagit sig vatten över huvudet. Men nu 30 år sedan har hans idé lett till att runt om i världen lagas avloppsrör och vattenledningar med polyesterrör från Vilhelmina. Det är fler än 20 anställda och verksamheten har utvecklats en hel del under de 30 år som gått sedan fabriken stod klar i Vilhelmina.

Det är kul att så många Vilhelminabor kommer när de bjuder in, det var också kul att se näringskontoret från kommunen vara på plats. De fick höra att Inpipe har mest jobb i städer och att det ligger enbart provrör i Vilhelminas VA nät. Ingen installation har gjorts för att laga ledningar här hemma i den kommun där de verkar. I vår egen kommun gräver vi upp ledningar istället när vi borde kunnat lägga in rör från Inpipe i ledningarna. Det måste vi ändra på även om det är svårt att bli profet i sin hemstad.

Jag frågade hur den nya kilometerskatten som regeringen infört, påverkar dem. De har räknat att det kommer att kosta dem mellan 350 000 kr och 400 000 kr. Pengar som de skulle ha kunnat använda till annat kan jag tycka, anställa en person till tex.

Tack hela personalen för ett bra arrangemang.Så kul att få se och höra om hur företaget byggdes upp och hur sen utvecklingen har tagit det vidare till där de är idag. Så bra jobbat av alla inblandade.

PS! Mest kul var det att se min systers Karins jobb, hon som vågade pröva ett nytt yrke efter många åsvsom kommunanställd. Hon är fantastisk min syster, kan allt!

4 kommentarer

 1. Gunnar

  Det där är väl en sanning med modifikation. Inte att fabriken inte är vad den är och att just får vi säga blev lyckat.
  Men hur gick det idésprutan Wollmar? Jag läste i ett reportage i VK för ganska länge sedanu, kan det vara minst 10 år sedan minst, att Wollmar var närmast barskrapad och bortglömd. Hela hans livsprojekt och allt jobb han lagt ned var närmast stulet från honom. Så kan det gå om man arbetar blend oärligt folk som ingenting själva kan, men stjäla idéer är det enda det verkar kunna och sedan ta åt sig äran.
  Om reportaget finns kvar någonstans vet jag inte, men det borde för den som vill efterforska att påståendet mitt stämmer.
  Det skulle enligt de uppgifter jag fick under den här tiden när jag själv höll på med projekt, det skulle vara Skellefteå och därifrån någon typ för styrningen skedde. Dåvarande kommunalråd Yngve Lauritz torde vara den drivande från Vilhelmina. Det är vad jag kan minnas.
  Det s k ”Företagshusen” området där polisstationen nu ligger kom till under den här tiden.
  Om hela projektet blev lyckat får väl någon annan bedöma. Polisstationen, om vi kan kalla den det, ligger inte bra till och ser närmast ut som en liten butik i glesbygden. Var inte du kommunalråd då, då allting ”utlokaliserades” från själva centrum i Vilhelmina?

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Ja oj vad vi slogs mot myndigheterna som flyttade trots alla våra protester. Det var illa.

 2. K G Abramsson

  Då jag inte i detalj vet hur regeringens beslut om kilometerskatt ser ut, så skulle jag vilja att du beskrev den eller att du kunde anvisa information om detta. Jag drar slutsatsen av vad du skriver att regeringen har beslutat om den och då är det givetvis viktigt att folk också får reda på hur den är utformad.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Men KG det vet väl du, det är ju ditt parti som genomför den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>