I Vilhelmina finns 906 företag

Blev medbjuden av min man igår kväll på en företagarmiddag som kommunen bjudit in till i Skansholm på restaurang Prima. God mat och bra samtal. Jag satt och skrev ner det företagen lyfte fram och kunde pricka av dem allihop som frågor som vi driver.

Arbetsgivaravgifter tex där vi föreslagit att de ska minskas i glesa delar av landet och tas bort för det lilla företaget som anställer för första gången. Kilometerskatten lyftes som ett rejält hinder och betyder 100 000 kr mer i skatt för våra företagare.
Om vikten av lokalproducerat och att kommunen köper lokalt. Det var en fråga som lyftes både av jordbrukare och av industri. När kommunen istället för att lägga ner Inpipes rör i vägen hellre gräver upp gator så blir man ju brydd. Likaså med livsmedel, kommunen köper hellre kött från andra sidan jorden än från lokala bönder. Kommunalrådet satt och vred sig på sin stol. Blev kanske lite jobbigt?

Om bristen på riskkapital där jag lyfta Översta Norrlands kreditgarantiförening är ett tydligt tillväxthinder får både stora och små företag. Den Norrlandssatsning som gjordes för just riskkapital till Norrland med 2 miljarder minskade regeringen och slätade dessutom ut den på hela landet. Så det har blivit än svårare.

Hur svårt det är att hitta människor att anställa vittnade flera företag om. Både kunskapsmässigt och att man har rätt attityd. Att satsa på jobb som är platsbundna diskuterades också som turism och jobb i gröna näringar som skogen samt utifrån andra resurser som vi har här.

Att jobba på nya sätt med besöksnäring diskuterades, vikten av flyget och fler besökare likväl som vikten av att isstolpsittarna måste få sitta med sina mobiler för att sprida det de gör via sociala medier Just in time, var en sak som lyftes. Klokt tänkte jag.

I Vilhelmina finns 906 företag som har en F-skattsedel, när man rensat bort passiva skogsägare så är det 650 företag kvar. Mäktigt!

Näringskontorets Kristina och Janet gjorde båda stort intryck när de berättade hur de ser framåt och hur de jobbar idag. Jag blev så glad av detta, det känns som om de förstår hur viktigt det är att företag finns, startas och driver på utvecklingen. Nu gäller det bara att få alla partier att förstå detsamma. Inte minst S.
Slutklämmen var att vi politiker måste väsnas mer och förstå företagens villkor för att göra skillnad för företagen. Det tar jag med mig och jag lovar, jag ska fortsätta väsnas!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.