Cykel, buss, tåg….

Idag föreslår Miljöpartiet att kommuner ska ta en extra saktt för de som kör bil och handlar. De förespråkar att man istället ska ta en cykel med låda därfram för att frakta hem maten. Ett sånt förslag är helt omöjligt att begripa för oss på landsbygd. Hur tänkte de där? Men vi måste ju även om vi inte kör bil ta oss fram och cykel är ju jättebra men funkar ju inte med de avstånd vi har.

Du ska ta dig fram öven om du inte kör bil. Det är viktigt att det finns kollektiv trafik. Både samåkning och bussar eller bilar man bokar tillsammans. För Västerbotten är en fungerande kollektivtrafik en av de allra viktigaste förutsättningarna för att göra länet rundare och skapa möjlighet för flera att ta sig till arbete och skola. För att det ska bli än mera attraktivt att välja kollektivtrafik, måste det bli enklare biljettsystem, restiden får inte vara mycket längre jämfört med bil och komforten ska vara bra. Sen måste det finnas system för samåkning och samnyttjande av bilar. Viktigt för de som åker buss är att man ska kunna jobba på bussen och bussarna ska gå både till och från sjukhusen i länet.

Det får inte varasom en annandagjul för några år sedan. Då skulle en släkting åka buss till nattåget söderut. Men ingen buss kom. De väntade i 30 graders kyla. Jag ringde upp en busschaufför som kör för samma bolag som gav mig numret till den chaufför som var i tjänst. Han hade haft problem med bussen och var sen. Så jag kunde meddela det tiotal resenärerna att de skulle få vänta lite till men hinna till tåget i tid. Ett realtidssytem skulle ha hjälpt den gången.

En annan sak är järnvägstrafiken som måste funka. Vintern som gick visade hur bräckligt det är och enorma problem som gjorde att resenärerna var tvingade att välja andra sätt att resa.

Centerpartiet vill:

• Att reseservice ska kunna bokas samma dag
• Att Bussgods ska ha kylmöjlighet för tex livsmedelsproducenter
• Att realtidssystem införs även i inlandet
• Att bussarna utrustas med wifi och eluttag
• Att krav på tågoperatörerna att hålla tiderna ökar väsentligt
• Att cykelskåp finns vid alla resecentra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.