Fritt fram för tjuven!

För nån vecka sedan besökte jag Handlarn i Klimpfjäll och lyssnade på när Helena Lindahl intervjuade Eva Kristoffersson om det inbrott som de utsattes för i brinnande sommarsäsong.

Det försvann 200 000 kr från kassaskåpet, både butikens pengar men även byns föreningars kassor förvarades där. Det tog 10 timmar innan polisen kom och då kom de med helikopter från Kiruna. De lokala poliserna var på motorveckan i Lycksele så det fanns inga poliser att skicka. Det märkligaste var att när de väl ringt polisen som skulle ringa tillbaka så ringde aldrig polisen tillbaka. När de ringde igen så fick de veta att det var svårt att hitta någon att skicka då Klimpfjäll var så avlägset!

Sen kom nästa slag, att försäkringsbolaget inte skulle ersätta då de ansåg att kassaskåpet var för gammalt.
Men civilsamhället ställde upp och samlade in pengar så att Eva kunde gå rätt så skadeslös förutom förlorade inkomster och sådant.

Polisfacket säger att det är ett problem att det bara finns en patrull. Om det händer något så måste de ta tag i förövaren och de utsatta brottsoffren blir lämnade i sticket. Idag finns en patrull i Södra Lappland helger och kvällar, ett område lika stort som Danmark.

Eva berättar att det stora problemet idag för dem är vägarna. De är så dåliga att transportskadorna blir stora. De kan tex inte ta hem mjölk med skruvkork i rullvagnar då förpackningarna går sänder under transporten. Vi har förslagit ett åtgärdspaket för landets vägnät, det måste åtgärdas.

Vi har också föreslagit 1000 fler poliser till Norrland. Vi som bor i inlandet betalar lika mycket skatt som alla andra och har rätt till en samhällsservice som fungerar. Vi har rätt till samma trygghet och farbara vägar som andra. Polisen ska komma när du ringer och det ska inte ta över tio timmar att få hjälp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.