Aldrig så illa ekonomiskt!!!

Måndagens fullmäktigegrupp i Vilhelmina gick igenom delårsrapporten som berättar hur ekonomin ser ut så här långt in i året. Den visar på 42 miljoner back vid årets slut. Jisses!!

Utbildningsnämnden närapå 30 miljoner och socialnämnden närapå 14 miljoner minus. Det kan ge hicka för vem som helst. Då vi har lagt undan under högkonjunkturen så har vi en del sparat. Det gör att vi kan använda en del av det för att täcka upp underskottet det här året. Det var dock inte så det var tänkt, de sparade pengarna skulle användas 2019 då vi redan i våras visste att det blir ett svårt år. Så oavsett så kommer det att behöva sparas mer än någonsin.

Det är verkligen inte ordning och reda i ekonomin! Minns inte att det någonsin varit såhär illa.

Problemet är att vi gör av med allt vi sparat och att kommunen måste anpassas efter hur den ser ut. Det finns rejält mindre pengar att röra oss med. Även om 2019 går ihop plus minus noll så måste årets minus ändå sparas in. Det är det dock ingen som tror i nuläget då prognoserna visar det motsatta.

Det är intäkter som minskat främst utifrån att vi inte längre får ersättning för invandringsmottagning då vi inte längre tar emot samma antal flyktingar. Så verksamheterna har ökat sina verksamheter för att matcha behovet då men när behovet inte längre är detsamma så är verksamheterna inte anpassade neråt. Verksamheterna har fått tid på sig för att anpassa sig men det verkar gå trögt. Politiken ville ge arbetsro för verksamheterna att jobba ner kostnaderna under 2019.

Det finns inte pengar som inte finns. Det måste alla inse oavsett partifärg. Ekonomichefen säger att det är stora utmaningar att hålla service till medborgarna och få ekonomin i balans. Ju färre vi blir i kommunen ju mindre pengar kommer in.

Kommunstyrelsen går plus minus norr. Utbildningsnämnden har gått minus länge och har varslat för att minska kostnader. Inte ens om man lägger ner Hembergsskolan eller gymnasieskolan så kommer man i ram. Så det kräver tuffa beslut över lag.

Det kommer att bli tufft oavsett vilka partier det är som kommer att ta på sig ledartröjan kommande mandatperiod.

Socialnämnden har mindre verksamhet men går ändå minus nästan 14 miljoner. Det är främst mindre intäkter från migrationsverket. Detta då ensamkommande flyttade härifrån när migrationsverkets boende försvann. Det är fortfarande så att migrationsverket inte betalat alla de kostnader som var 2017.
Socialdemokraterna i regeringen har den här mandatperioden dragit ner på den statliga assistansen för människor med behov. Det har gjort att kommunen nu tvingats ge stödet utan att få statlig ersättning. Ökade kostnader för barn och unga är en stor del av underskottet. Yngre äldre med demens och missbruksproblematik ökar också.

Så oavsett vilka partier som kommer att styra kommande mandatperiod så kommer det att kännas för alla kommunmedborgare. Jag har, som kommunmedborgare, önskat att de som haft ledningen de senaste åren tagit ett större ansvar för ekonomin och inte låtit det dra iväg så här. Nu blir det ett väldigt tufft uppdrag för de som tar över.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>