Närmare vård på G!

Vården nära är så viktig för att vi ska känna oss trygga. Det är något som vi i Centerpartiet jobbat hårt med. Vi villa tt dus ak få den hjälp du behvöer så nära som möjligt när du behvöer hjälp.

Vård nära handlar både om avstånd geografiskt men det handlar också om att det är öppet den tid som passar mig och att det är personal som jag har haft kontakt med och känner mig trygg med.

Vi en utbildning förra veckan för regionpolitiker fick vi diskutera detta emd nära vård. En enkät som gått till alla patienter i länet visar att 86,6% av de som besöker vården tycker att deras vårdbehov tillgodosetts. Men ca 100 besök per dag i länet anser att de inte fått den vård de behövt. Det är för många.

Det värsta för folk i länet är att man känner sig osäker på att få komma in i vården, att få hjälp när man behöver det. Det gör att man känner sig otrygg och kanske söker vård oftare än man skulle behöva om man var trygg. Att sätta individen i centrum och utgå från den har visats sig vara ett sätt att bli bättre.

Jag frågar de ansvariga hur det ser ut om man ser regionala skillnader över länet. Det fanns inte svar på det då man enbart tittat på lämnat i stort. Jag tror att det är viktigt att jämföra hur vården upplevs utifrån vart man befinner sig i länet. Att Vårdcentralen i Storuman klarar av långt många fler av de behov som patienterna har i jämförelse med vårdcentralerna i Umeå visar ju på att man jobbar olika över länet. Hur kan vi jobba mer lika över lånet och hur skulle det arbetssätt man har i Storuman kunna få genomslag även i Umeå?

Vi ska nu organisera om vården i länet i tre områden, ett i Skellefteå, ett i inlandet och ett i Umeå. Jag tror det kommer att bli bra. Att samarbeta närmare varandra och hitta lösningar för individen och inte skicka människor runt i systemet. Det kommer att bli spännande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>