Hur samverkar vi…

Varför behövs samverkan? Den frågan ställs på de utbildningsdagar som alla regionpolitiker var på i veckan. Svaret är att en part inte klarar individens alla behov. Det är mer effektivt och vi lär mer av varandra och tar bättre beslut kring en individ som gör att den inte faller mellan stolarna. Både då det gäller vård men även i vardagligt liv. Ambitionen är att få alla kommuner att hjälpas åt och att driva arbetet i region Västerbotten.

Det finns en överenskommelse om samverkan för regional utveckling 2019-2022. Det handlar om att effektivisera, öka kvalitén, öka kunskap, skapa tillit och förståelse för varandras uppdrag, ansvar och förutsättningar samt att stärka sammanhållningen i länet.

Här är det viktigt att vi tar vara på de erfarenheter som finns och smala de resurser som finns i både pengar och kompetenser.

Jag lyfter upp hur viktigt det är att partierna hinner diskutera de frågor som beredningen för regional utveckling innan det ska upp till beslut i nämnden. I sammanträdesplanen ligger beredningen samma dag som nämnden. Jag antar att det som ska beredas den dagen är frågor för nästkommande nämnd. Det måste ju finnas tid för det interna arbetet i partierna. Ingen ledamot vill gå till en nämnd och inte ha mandat från sitt parti för de beslut som ska tas.

Samverkan kommer vi att behvöa utveckla på alla ledder. Det är tillsammans vid kan lösa de problem som finns.

En kommentar

  1. Erik

    Maria, det är faktiskt år 2019 och du ställer en retorisk fråga om hur vi samverkar. Jag trodde i min enfald att samverkan skett i urminnes tider gällande kommuner, regioner och landsting. Men jag börjar förstå att så inte är fallet sedan jag läste om sjukhuset i Uddevalla som kapat vårdköerna och ingen har hört av sig till ledningen hur de gjorde. Det verkar tyvärr som om kommuner och landsting och regioner är sin egen lyckas smed. Däremot har ju paraplyorganisationen ”SKL” tipsat sin medlemmar att teckna avtal med Intrum för att på ett kliniskt sätt driva in skulder från brukarna/patienterna. Vad får vi pengarna som vi betalar in i skatt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>