Tufft blir tuffare

Det här är sådant en politiker som jag inte vill höra men måste begripa och ta ansvar för. Många vet att Sverige är inne i en högkonjunktur men att bedömare nu ser en avmattning. Det säger Annika Wallenskog chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting. Hon pratar på Centerpartiets kommundagar i veckan. Hon säger att det är tufft och det kommer att bli tuffare för kommunerna.

PÅ 90 talet var Sveriges Europas Grekland, det var verkligt tuffa är. Det som hände då var att människor miste sina jobb. Det tar väldigt lång tid innan det vänder. Nr många jobbar så kommer det in mer pengar till kommunerna som det nu gjort under många år. 2018 börjar vi se att det börjar hända saker i kommunerna där behovet inom socialtjänsten ökar. Både att pengarna från Migrationsverket inte längre kommer och att bostadsbrist gör att kommuner måste fixa bostäder samt att det är svårt att få tag på folk att anställa. Det gör att kvalitén sänks i kommunerna när man måste leverera trots att man saknar rätt kompetens.

Kommuner behöver bygga mer som nya förskolor, skolor, äldreboenden, VA anläggningar. Behoven ökar men resurserna minskar. Skatteintäkterna kommer inte att räcka till.

Västerbotten minskar antalet av befolkningen i arbetsför ålder och antalet äldre över 80 år ökar med 30%. Det ger ökade krav på välfärden och mindre människor som betalar in skatt. Behoven av personal inom välfärden kommer att behöva varje människa i arbetsför ålder. Resten av samhället skulle inte få anställa en enda en. Dvs företag skulle bli utan personal.

Så det kommer att bli en kamp om personal. Så vi kommer att behöva jobba på ett annat sätt för att klara av vård, skola, omsorg och fundera på hur vi organiserar arbetslivet, digitalisera arbete och hitta alternativa inkomstkällor.

Så intressant och så svårt….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>