Mer om nära vård

Nu jobbar regionen för att organisera sig i närvårdsområden. En mer nära vård. Britta Vinsa ny hälso och sjukvårdsdirektör för Region Västerbotten berättar om planerna i veckan. Jag försöker skriva ner det som togs upp.

Nära vård, det handlar om att få sina behov av vård, tillgodosedda så nära hemmet som möjligt. Kan man få hjälp hemma så är det jättebra, eller måste man in till ett vårdrum, en vårdcentral, till sjukstugan eller måste man in på sjukhus. Att se till att du får den vård så nära som möjligt är både enklare för dig som människa och ger bäst kvalité och ekonomi. Att utgå från människans behov och samarbeta med andra som berörs är tanken.
Södra Lappland blir ett sjukvårdsområde där alla chefer nu tillsammans ska titta på hur man kan sätta mål, effektivisera, samverka och få en mer god och nära vård för människors bästa.

Nationellt kommer man att flytta mer av den högspecialiserade vården i landet så att det blir noder som blir med samlad och specialiserad. Vi vet inte riktigt idag på vilka vårdområden som kommer att hamna vart. Idag är svåra brännskador tex och barnhjärtsjukdomar högspecialiserade områden.
Det är idag brist på många yrkesgrupper i Västerbotten. Sjuksköterskor, tandläkare, läkare och många andra yrkesgrupper. Det är en stress som gör att människor sliter i sitt jobb. Det här behöver vi jobba mer med. Både att få fler som utbildar sig, vill jobba och vill stanna kvar i jobbet länge. Trivas och må bra.

Britta lyfter några tankar om vad som behöver göras framöver: effektivisera, öka kapaciteten, mer egen vård, hälsofrämjande arbete, digitalisering, bemanningsplanering, upphandla, minska utbudet och se till att strukturerna fungerar.
Vad tänker du om detta?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>